
Dżem z truskawek i czarnych porzeczek
ok. 5 słoików (po 200 ml)
Średni
40 min
Smaczny dżem, idealny na śniadanie
Składniki
Przygotowanie
Składniki
Składniki
750 g
truskawek (bez szypułek)
250 g
porzeczek czarnych (oczyszczonych)
1 opak.
500 g
cukru
Zobacz produkty
Wskazówki
1
1 porcja = 25 g
Przygotowanie:
Czas pracy :
40 min
1
Sposób przygotowania
Truskawki umyć, osączyć, usunąć szypułki, odważyć 750g. Czarne porzeczki umyć, oczyścić, odważyć 250 g. Owoce włożyć do garnka, dodac Żelfix 2:1 Dr. Oetkera, dokładnie wymieszać. Zagotować masę, wsypać cukier. Mieszając zagotować ponownie i gotować 1 minutę.
Gotową konfiturę nałozyć do wypasteryzowanych słoików z przykrywkami typu twist-off i na 5 minut odwrócić je do góry dnem.
Informacje dodatkowe
Dowiedz się więcej
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?
Podobne przepisy
Polecane przepisy
Konfitura z moreli![]()

40 MinŚredni
Konfitura z moreli
40 MinŚredni
Konfitura z moreli
Chutney brzoskwiniowy![]()

40 MinŚredni
Chutney brzoskwiniowy
40 MinŚredni
Chutney brzoskwiniowy
Konfitura morelowo-migdałowa![]()

40 MinŚredni
Konfitura morelowo-migdałowa
40 MinŚredni
Konfitura morelowo-migdałowa
Gładki dżem malinowy![]()

40 MinŚredni
Gładki dżem malinowy
40 MinŚredni
Gładki dżem malinowy
Dżem z mirabelek z Żelfixem 2:1 Dr. Oetkera![]()

20 MinŚredni
Dżem z mirabelek z Żelfixem 2:1 Dr. Oetkera
20 MinŚredni
Dżem z mirabelek z Żelfixem 2:1 Dr. Oetkera
Dżem śliwkowy z cynamonem![]()

40 MinŚredni
Dżem śliwkowy z cynamonem
40 MinŚredni
Dżem śliwkowy z cynamonem
Chutney rabarbarowy![]()

40 MinŚredni
Chutney rabarbarowy
40 MinŚredni
Chutney rabarbarowy