Flag

Konfitura z kiwi i grejpfruta

ok. 5 słoików (po 200 ml)
Średni
40 min
Egzotyczna konfitura idealna na kanapki
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
8 - 9 szt.kiwi
3 - 4 szt.grejpfrutów
1 opak.Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
350 gcukru

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Kiwi umyj, obierz ze skórki, usuń białe, twarde części, pokrój w drobną kostkę, odważ 600 g. Grejpfruty umyj, obierz, wyciśnij ostrym nożem cząstki, tak aby nie było białych błonek. Odważ 400 g miąższu owocowego. Owoce przełóż do garnka i wsyp Żelfix. Masę doprowadź do wrzenia ciągle mieszając i gotuj 3 minuty. Następnie dodaj cukier, wymieszaj. Masę doprowadź do
wrzenia ciągle mieszając i gotuj 1 - 2 minuty. Łyżką cedzakową zbierz powstałą podczas gotowania pianę. Konfiturę nałóż do wyparzonych wcześniej słoików i szczelnie zamknij. Słoiki odstaw do góry dnem na ok. 1/2 h.