Flag

Konfitura porzeczkowa z marchewką

ok. 5 słoików (po 200 ml)
Średni
40 min
Smak marchewki i porzeczki zamknięty w słoiku
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
400 gmarchwi
700 gporzeczek czerwonych
1 opak.Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
500 gcukru

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Marchew oczyścić, umyć, zetrzeć na bardzo drobne wiórki, odważyć 300 g. Porzeczki umyć, przełożyć do garnka i gotować ok. 10 min, aby wydzielił się sok. Sok odcedzić, zebrać, przelać do garnka, dodać marchew i Żelfix, zagotować. Wsypać cukier, ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 3-4 min.


Konfiturę zdjąć z ognia, napełnić do pełna słoiczki, szczelnie zakręcić pokrywki i postawić na ok. 5 min do góry dnem.