PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Konfitura porzeczkowa z marchewką

Smak marchewki i porzeczki zamknięty w słoiku

ok. 5 słoików (po 200 ml)

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Konfitura porzeczkowa z marchewką

Składniki:

400 g marchwi
700 g porzeczek czerwonych
1 opak. Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
500 g cukru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Marchew oczyścić, umyć, zetrzeć na bardzo drobne wiórki, odważyć 300 g. Porzeczki umyć, przełożyć do garnka i gotować ok. 10 min, aby wydzielił się sok. Sok odcedzić, zebrać, przelać do garnka, dodać marchew i Żelfix, zagotować. Wsypać cukier, ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 3-4 min.

Konfiturę zdjąć z ognia, napełnić do pełna słoiczki, szczelnie zakręcić pokrywki i postawić na ok. 5 min do góry dnem.

1 porcja = 25 g

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Konfitura porzeczkowa z marchewką

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 260 kJ
62 kcal
632 kJ
151 kcal
Tłuszcz 0.06 g 0.13 g
Węglowodany 16.51 g 40.28 g
Białko 0.30 g 0.73 g