Flag

Konfitura pomarańczowo-marchewkowa z nerkowcem

ok. 5 słoików (po 200 ml)
Średni
40 min
Wykwintna konfitura z pomarańczy i marchewki z dodatkiem orzechów nerkowca oraz białego wermutu
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
4 - 5 szt.pomarańczy
500 gmarchwi
3 łyżkisolonych orzechów nerkowca
1 szkl.wody
1 opak.Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
500 gcukru
100 mlbiałego wermutu
10 kropliAromatu pomarańczowego Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
Picture - Aromatu pomarańczowego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Pomarańcze umyć. Jedną sparzyć wrzątkiem, otrzeć z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach, usunąć biały miąższ. Pozostałe obrać ze skórki. Ostrym nożem wyciąć cząstki pomarańczy tak, aby nie było białych błonek. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce na najdrobniejszych oczkach. Orzechy nerkowca posiekać. Marchewkę przełożyć do garnka, wlać wodę i gotować ok. 5 minut. Dodać miąższ i skórkę pomarańczową, orzechy i Żelfix i doprowadzić do wrzenia. Wsypać cukier zagotować i gotować 1-2 minuty. Następnie dodać wermut i aromat.


Gorącą konfiturę nakładać po brzegi do wyparzonych słoików. Słoiki szczelnie zamknąć i ułożyć do góry dnem na ok. 5 minut.