Flag

Galaretka winogronowa z miętą

ok. 5 słoików (po 200 ml)
Średni
40 min
Smak letnich winogron z nutką orzeźwiającej mięty
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
1000 mlsoku z białych winogron
1 opak.Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
350 gcukru
5 gmięty (posiekane listki)
1 szt.cytryny (sok z cytryny)

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera

Sposób przygotowania

Sok winogronowy wlej do garnka, wsyp Żelfix. Ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania i gotuj jeszcze przez 2 minuty. Następnie dodaj cukier, wymieszaj. Sok doprowadź do wrzenia ciągle mieszając i gotuj 1 - 2 minuty. Garnek zestaw z ognia, mieszaj do zaniku piany, dodaj sok z cytryny i listki mięty. Gorącą galaretkę nakładaj po brzegi do wyparzonych słoików, szczelnie je zamknij, ustaw do góry dnem. Słoiki podczas studzenia co chwilę obracaj, aby listki mięty równomiernie rozłożyły się w galaretce.