PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Galaretka winogronowa z miętą

Smak letnich winogron z nutką orzeźwiającej mięty

ok. 5 słoików (po 200 ml)

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Galaretka winogronowa z miętą

Składniki:

1000 ml soku z białych winogron
1 opak. Cukru żelującego 3:1 Dr. Oetkera
5 g mięty (posiekane listki)
1 szt. cytryny (sok z cytryny)

preparation

Przygotowanie

Sposób przygotowania

Sok winogronowy wlać do garnka, wsypać cukier żelujacy. Ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania i gotować jeszcze przez 2 minuty.

Garnek zestawić z ognia, mieszać do zaniku piany, dodać sok z cytryny i listki mięty.

Gorącą galaretkę nakładać po brzegi do wyparzonych słoików, szczelnie je zamknąć, ustawić do góry dnem.

Słoiki podczas studzenia co chwilę obracać, aby listki mięty równomiernie rozłożyły się w galaretce.

1 porcja = 25 g

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Galaretka winogronowa z miętą

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 222 kJ
53 kcal
586 kJ
140 kcal
Tłuszcz 0.06 g 0.16 g
Węglowodany 12.93 g 34.03 g
Białko 0.16 g 0.42 g