PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Dżem wiśniowo-czereśniowy z cytrynówką

Dżem z wiśni i czereśni z cytrynówką

5 słoików (po 200 ml)

łatwy 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Dżem wiśniowo-czereśniowy z cytrynówką

Składniki:

750 g wiśni (bez pestek)
250 g czereśni (bez pestek)
1 opak. Cukru żelującego 3:1 Dr. Oetkera
20 ml cytrynówki

preparation

Przygotowanie

Sposób przygotowania

Owoce umyj, wypestkuj i pokrój na małe kawałki. Następnie przełóż je do garnka i wsyp cukier żelujący, dokładnie wymieszaj i cały czas mieszając doprowadź do wrzenia. Gotuj 5 minut, a pod koniec gotowania dodaj cytrynówkę i dokładnie wymieszaj. Garnek zdejmij z ognia i jeśli utworzyła się piana to zdejmij ją łyżką. Gotowy dżem przełóż do wyparzonych słoików, zakręć pokrywki i postaw słoiki do góry dnem na 5 minut.

1 porcja = 25 g

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Dżem wiśniowo-czereśniowy z cytrynówką

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 201 kJ
48 kcal
586 kJ
140 kcal
Tłuszcz 0.09 g 0.27 g
Węglowodany 11.33 g 33.34 g
Białko 0.23 g 0.68 g