PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Dżem truskawkowo-czereśniowy

Dżem z trsukawek i czereśni z Żelfixem 2:1

5 słoików (po 200 ml)

łatwy 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Dżem truskawkowo-czereśniowy

Składniki:

750 g truskawek (bez szypułek)
250 g czereśni (bez pestek)
1 opak. Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
500 g cukru

preparation

Przygotowanie

Sposób przygotowania

Owoce umyj i osusz. Truskawki odszypułkuj, a czereśnie wypestkuj. Owoce pokrój na małe kawałki, przełóż do garnka, wsyp zawartość opakowania Żelfixu i dokładnie wymieszaj. Garnek umieść na ogniu. Ciągle mieszając doprowadź do wrzenia. Dodaj cukier i cały czas mieszajac czekaj do momentu, aż znowu się zagotuje. Gotuj jeszcze przez ok. 1 minutę. Usuń pianę z wierzchu i przełóż dżem do wcześniej wyparzonych słoików. Pozostaw na 5 minut do góry dnem.

1 porcja = 25 g

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Dżem truskawkowo-czereśniowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 260 kJ
62 kcal
687 kJ
164 kcal
Tłuszcz 0.76 g 2.00 g
Węglowodany 15.29 g 40.24 g
Białko 1.36 g 3.58 g