PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasto podwójnie czekoladowe z wiśniami

Ciasto czekoladowe XXL z wiśniami

18 porcji

łatwy 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto podwójnie czekoladowe z wiśniami

Ciasto:

200 g masła
1 opak. Ciasta czekoladowego XXL Dr. Oetkera
4 szt. jajek
100 ml wody

Wiśnie w żelu:

350 g wiśni (ze słoika po odsączeniu)
150 ml wody
1 opak. Kisielu smak wiśniowy Dr. Oetkera
1 listek Żelatyny w listkach Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Masło rozpuść w rondelku i odstaw do ostudzenia. Czekoladę pokrój na drobne kawałki. Do miski przesyp zawartość opakowania ciasta, dodaj jajka, wodę i ostudzone masło. Wszystkie składniki miksuj przez ok. 5 minut do uzyskania gładkiego ciasta. Na końcu dodaj pokrojoną czekoladę, wymieszaj. Tortownicę o śr. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej  ciasto.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik gazowy:  180 °C

Czas pieczenia: o 45 min.

3

Wiśnie w żelu

Wiśnie odcedź na sicie, a otrzymany sok przelej do rondelka i zagotuj. Wodę wymieszaj z kisielem, przelej do wrzącego soku i energicznie wymieszaj. Do kisielu dodaj namoczony w wodzie listek żelatyny i wymieszaj do jego rozpuszczenia. Na końcu dodaj wiśnie, wymieszaj. Kisiel przelej do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.

4

Do dekoracji

Po upieczeniu odstaw ciasto do wystudzenia. Następnie rozpuść polewę deserową, dokładnie polej nią ciasto, a na wierzch wyłóż wiśnie w żelu.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto podwójnie czekoladowe z wiśniami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1210kJ
289kcal
1172kJ
280kcal
Tłuszcz 13.27g 12.88g
Węglowodany 39.45g 38.30g
Białko 2.94g 2.86g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt