Flag

Ciasto podwójnie czekoladowe z wiśniami

18 porcji
Łatwy
60 min
Ciasto czekoladowe XXL z wiśniami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
200 gmasła
1 opak.Ciasta czekoladowego XXL Dr. Oetkera
4 szt.jajek
100 mlwody
Wiśnie w żelu
350 gwiśni (ze słoika po odsączeniu)
150 mlwody
1 opak.Kisielu smak wiśniowy Dr. Oetkera
1 listekŻelatyny w listkach Dr. Oetkera
Do dekoracji
1 opak.Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Ciasta czekoladowego XXL Dr. Oetkera
Picture - Kisielu smak wiśniowy Dr. Oetkera
Picture - Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Masło rozpuść w rondelku i odstaw do ostudzenia. Czekoladę pokrój na drobne kawałki. Do miski przesyp zawartość opakowania ciasta, dodaj jajka, wodę i ostudzone masło. Wszystkie składniki miksuj przez ok. 5 minut do uzyskania gładkiego ciasta. Na końcu dodaj pokrojoną czekoladę, wymieszaj. Tortownicę o śr. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej  ciasto.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Wiśnie w żelu

Wiśnie odcedź na sicie, a otrzymany sok przelej do rondelka i zagotuj. Wodę wymieszaj z kisielem, przelej do wrzącego soku i energicznie wymieszaj. Do kisielu dodaj namoczony w wodzie listek żelatyny i wymieszaj do jego rozpuszczenia. Na końcu dodaj wiśnie, wymieszaj. Kisiel przelej do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.

4

Do dekoracji

Po upieczeniu odstaw ciasto do wystudzenia. Następnie rozpuść polewę deserową, dokładnie polej nią ciasto, a na wierzch wyłóż wiśnie w żelu.