PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasto podwójnie czekoladowe z wiśniami

Ciasto czekoladowe XXL z wiśniami

18 porcji

łatwe 60 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto podwójnie czekoladowe z wiśniami

Ciasto:

200 g masła
1 opak. Ciasta czekoladowego XXL Dr. Oetkera
4 szt. jajek
100 ml wody

Wiśnie w żelu:

350 g wiśni (ze słoika po odsączeniu)
150 ml wody
1 opak. Kisielu smak wiśniowy Dr. Oetkera
1 listek Żelatyny w listkach Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Masło rozpuść w rondelku i odstaw do ostudzenia. Czekoladę pokrój na drobne kawałki. Do miski przesyp zawartość opakowania ciasta, dodaj jajka, wodę i ostudzone masło. Wszystkie składniki miksuj przez ok. 5 minut do uzyskania gładkiego ciasta. Na końcu dodaj pokrojoną czekoladę, wymieszaj. Tortownicę o śr. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej  ciasto.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Czas pieczenia: o 45 min.

3

Wiśnie w żelu

Wiśnie odcedź na sicie, a otrzymany sok przelej do rondelka i zagotuj. Wodę wymieszaj z kisielem, przelej do wrzącego soku i energicznie wymieszaj. Do kisielu dodaj namoczony w wodzie listek żelatyny i wymieszaj do jego rozpuszczenia. Na końcu dodaj wiśnie, wymieszaj. Kisiel przelej do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.

4

Do dekoracji

Po upieczeniu odstaw ciasto do wystudzenia. Następnie rozpuść polewę deserową, dokładnie polej nią ciasto, a na wierzch wyłóż wiśnie w żelu.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto podwójnie czekoladowe z wiśniami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1210kJ
289kcal
1172kJ
280kcal
Tłuszcz 13.27g 12.88g
Węglowodany 39.45g 38.30g
Białko 2.94g 2.86g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!