PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Chutney z dyni

Wyśmienita kompozycja dyni, jabłek i rodzynek

ok. 7 porcje

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Chutney z dyni

Składniki:

500 g dyni (obranej ze skóry)
400 g jabłek (bez skórki i gniazd nasiennych)
100 g rodzynek
1 opak. Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
1 szczypta gałki muszkatołowej (mielonej)
1 szczypta Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
100 ml wody
50 ml octu winnego
350 g cukru

preparation

Przygotowanie

Sposób przygotowania

Dynię umyć, przekroić na pół, oczyścić z pestek, obrać ze skóry, odważyć 500 g i pokroić w drobną kostkę.

Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, odważyć 400 g, pokroić w kostkę.

Jabłka i dynię przełożyć do garnka. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem cukru.

Chutney doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając, następnie wsypać cukier, ponownie zagotować i gotować jeszcze 15 minut.

Gorący chutney nałożyć do wyparzonych słoików (do pełna) i natychmiast szczelnie zamknąć. Ułożyć do góry dnem na ok. 5 minut.

1 porcja = 25 g

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Chutney z dyni

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1290 kJ
308 kcal
586 kJ
140 kcal
Tłuszcz 0.52 g 0.24 g
Węglowodany 77.07 g 35.03 g
Białko 1.51 g 0.69 g