Flag

Chutney brzoskwiniowo-figowy

ok. 7 słoików (po 200 ml)
Średni
40 min
Egzotyczny chutney brzoskwiniowo-figowy
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
200 gszuszonych fig
500 gbrzoskwiń (bez pestek i skóry)
750 mlnektaru brzoskwiniowego
100 mloctu winnego (czerwonego)
1 opak.Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
200 gcukru
0,5 łyżeczkichili w proszku
1 szczyptasoli
1 szczyptapieprzu (białego)
4 łyżeczkikoncentratu z czerwonych buraków

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera

Sposób przygotowania

Figi przełożyć do miski lub talerza, zalać wodą i pozostawić na 2-3 godziny.


Brzoskwinie umyć, naciąć, sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić na kawałki.


Namoczone figi pokroić na plasterki.


Figi, brzoskwinie, nektar brzoskwiniowy, ocet winny, cukier i Żelfix przełożyć do garnka i doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając, gotować 2-3 minuty.


Doprawić solą, białym pieprzem, chili i koncentratem z czerwonych buraków.


Chutney zdjąć z ognia, napełnić słoiczki po brzegi, szczelnie zakręcić pokrywki i postawić na ok. 5 min. do góry dnem.