PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Chutney brzoskwiniowo-figowy

Egzotyczny chutney brzoskwiniowo-figowy

ok. 7 słoików (po 200 ml)

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Chutney brzoskwiniowo-figowy

Składniki:

200 g szuszonych fig
500 g brzoskwiń (bez pestek i skóry)
750 ml nektaru brzoskwiniowego
100 ml octu winnego (czerwonego)
1 opak. Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
200 g cukru
0,5 łyżeczki chili w proszku
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu (białego)
4 łyżeczki koncentratu z czerwonych buraków

preparation

Przygotowanie

Sposób przygotowania

Figi przełożyć do miski lub talerza, zalać wodą i pozostawić na 2-3 godziny.

Brzoskwinie umyć, naciąć, sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić na kawałki.

Namoczone figi pokroić na plasterki.

Figi, brzoskwinie, nektar brzoskwiniowy, ocet winny, cukier i Żelfix przełożyć do garnka i doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając, gotować 2-3 minuty.

Doprawić solą, białym pieprzem, chili i koncentratem z czerwonych buraków.

Chutney zdjąć z ognia, napełnić słoiczki po brzegi, szczelnie zakręcić pokrywki i postawić na ok. 5 min. do góry dnem.

1 porcja = 25 g

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Chutney brzoskwiniowo-figowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 167 kJ
40 kcal
511 kJ
122 kcal
Tłuszcz 0.09 g 0.28 g
Węglowodany 10.07 g 30.53 g
Białko 0.28 g 0.84 g