PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Biszkopt z malinami i delikatnym kremem

Biszkopt z malinową warstwą i masą z białej czekolady

ok. 25 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Biszkopt z malinami i delikatnym kremem

Biszkopt:

1 opak. Biszkoptu Dr. Oetkera
4 szt. jajek
3 łyżki wody

Poncz:

50 ml wódki malinowej
50 ml wody

Warstwa malinowa:

600 g malin (mrożonych)
2 opak. Galaretki o smaku malinowym Dr. Oetkera
600 ml wody

Masa:

1 łyżeczka Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
100 g czekolady białej
700 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)

Do dekoracji:

100 g malin

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Blaszkę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jajka i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę przełóż do przygotowanej blaszki.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 25 min.

Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i postaw na kratce do przestudzenia.

3

Poncz

Wódkę i wodę wymieszaj. Przygotowanym ponczem nasącz biszkopt.

4

Warstwa malinowa

Zamrożone maliny przełóż do garnka i podgrzewaj do rozpuszczenia. Galaretki rozpuść w 600 ml gorącej wody. Dobrze rozpuszczoną galaretkę przelej do malin i wymieszaj. Odstaw do lodówki. Gdy galaretka zacznie tężeć wylej ją na biszkopt i pozostaw w lodówce do całkowitego stężenia.

5

Masa z białej czekolady

Żelatynę rozpuść w 3 łyżkach gorącej wody. Białą czekoladę i 250 ml śmietanki rozpuść w garnku. Do gorącej masy dodaj rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj, upewniając się, że w masie nie ma grudek. Przelej do miseczki i odstaw do schłodzenia. Schłodzoną czekoladę przelej do wysokiej misy do ubijania. Dodaj pozostałą ilość schłodzonej śmietanki i ubijaj na wysokich obrotach do uzyskania puszystej konsystencji. Masę rozłóż na warstwie malinowej.

6

Dekorowanie

Ciasto udekoruj świeżymi malinami i pozostaw w lodówce do schłodzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Biszkopt z malinami i delikatnym kremem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 892 kJ
213 kcal
741 kJ
177 kcal
Tłuszcz 11.15 g 9.29 g
Węglowodany 24.91 g 20.76 g
Białko 4.10 g 3.42 g