PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Biszkopt z malinami i delikatnym kremem

Biszkopt z malinową warstwą i masą z białej czekolady

o 25 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Biszkopt z malinami i delikatnym kremem

Biszkopt:

1 opak. Biszkoptu Dr. Oetkera
4 szt. jajek
3 łyżki wody

Poncz:

50 ml wódki malinowej
50 ml wody

Warstwa malinowa:

600 g malin (mrożonych)
2 opak. Galaretki o smaku malinowym Dr. Oetkera
600 ml wody

Masa:

1 łyżeczka Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
100 g czekolady białej
700 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)

Do dekoracji:

100 g malin

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Blaszkę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jajka i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę przełóż do przygotowanej blaszki.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 25 min.

Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i postaw na kratce do przestudzenia.

3

Poncz

Wódkę i wodę wymieszaj. Przygotowanym ponczem nasącz biszkopt.

4

Warstwa malinowa

Zamrożone maliny przełóż do garnka i podgrzewaj do rozpuszczenia. Galaretki rozpuść w 600 ml gorącej wody. Dobrze rozpuszczoną galaretkę przelej do malin i wymieszaj. Odstaw do lodówki. Gdy galaretka zacznie tężeć wylej ją na biszkopt i pozostaw w lodówce do całkowitego stężenia.

5

Masa z białej czekolady

Żelatynę rozpuść w 3 łyżkach gorącej wody. Białą czekoladę i 250 ml śmietanki rozpuść w garnku. Do gorącej masy dodaj rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj, upewniając się, że w masie nie ma grudek. Przelej do miseczki i odstaw do schłodzenia. Schłodzoną czekoladę przelej do wysokiej misy do ubijania. Dodaj pozostałą ilość schłodzonej śmietanki i ubijaj na wysokich obrotach do uzyskania puszystej konsystencji. Masę rozłóż na warstwie malinowej.

6

Dekorowanie

Ciasto udekoruj świeżymi malinami i pozostaw w lodówce do schłodzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Biszkopt z malinami i delikatnym kremem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 892kJ
213kcal
741kJ
177kcal
Tłuszcz 11.15g 9.29g
Węglowodany 24.91g 20.76g
Białko 4.10g 3.42g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej