PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Bananowo - kakaowa kostka z galaretką

Warstwowe ciasto przekładane galaretką bananową i masą śmietanową

24 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Bananowo - kakaowa kostka z galaretką

Ciasto:

3 szt. jajek
100 g cukru
60 g mąki
1 łyżki kakao

Galaretka:

700 ml wody
2 opak. Galaretki o smaku bananowym Dr. Oetkera

Poncz:

0,5 szt. cytryny
100 ml wody
1 łyżka cukru pudru

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30% tł.
2 łyżki cukru pudru

Obłożenie:

3 szt. bananów
1 szt. cytryny

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno dodając stopniowo cukier. Kolejno dodaj żółtka. Na końcu wmieszaj delikatnie przesianą mąkę z kakao.

2

Pieczenie

Ciasto przelej do formy i piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Upieczony biszkopt odstaw na kratkę do wystudzenia.

3

Galaretka

Zagotuj wodę i odmierz 500 ml i 200 ml. Wsyp po jednej galaretce i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia.

4

Poncz

Z cytryny wyciśnij sok i wymieszaj razem z wodą i cukrem. Ciasto nasącz przygotowanym ponczem.

5

Masa śmietanowa

Śmietankę ubij z 1 łyżką cukru pudru, na końcu wymieszaj z galaretką rozpuszczoną w 200 ml wody. Wyłóż na biszkopt i odstaw do lodówki do lekkiego stężenia.

6

Obłożenie

Tuż przed wylaniem galaretki banany pokrój na plasterki, skrop sokiem z cytryny i ułóż na masie śmietanowej. Na ciasto wylej pozostałą tężejącą galaretkę i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Bananowo - kakaowa kostka z galaretką

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 511 kJ
122 kcal
502 kJ
120 kcal
Tłuszcz 7.16 g 7.02 g
Węglowodany 13.05 g 12.80 g
Białko 1.97 g 1.93 g