PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Bananowo - kakaowa kostka z galaretką

Warstwowe ciasto przekładane galaretką bananową i masą śmietanową

24 porcji

średnie 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Bananowo - kakaowa kostka z galaretką

Ciasto:

3 szt. jajek
100 g cukru
60 g mąki
1 łyżki kakao

Galaretka:

800 ml wody
2 opak. Galaretki o smaku bananowym Dr. Oetkera

Poncz:

0,5 szt. cytryny
100 ml wody
1 łyżka cukru pudru

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30% tł.
2 łyżki cukru pudru

Obłożenie:

3 szt. bananów
1 szt. cytryny

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno dodając stopniowo cukier. Kolejno dodaj żółtka. Na końcu wmieszaj delikatnie przesianą mąkę z kakao.

2

Pieczenie

Ciasto przelej do formy i piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 30 min.

Upieczony biszkopt odstaw na kratkę do wystudzenia.

3

Galaretka

Zagotuj wodę i odmierz 600 ml i 200 ml. Wsyp po jednej galaretce i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia.

4

Poncz

Z cytryny wyciśnij sok i wymieszaj razem z wodą i cukrem. Ciasto nasącz przygotowanym ponczem.

5

Masa śmietanowa

Śmietankę ubij z 1 łyżką cukru pudru, na końcu wymieszaj z galaretką rozpuszczoną w 200 ml wody. Wyłóż na biszkopt i odstaw do lodówki do lekkiego stężenia.

6

Obłożenie

Tuż przed wylaniem galaretki banany pokrój na plasterki, skrop sokiem z cytryny i ułóż na masie śmietanowej. Na ciasto wylej pozostałą tężejącą galaretkę i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Bananowo - kakaowa kostka z galaretką

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 511kJ
122kcal
481kJ
115kcal
Tłuszcz 7.15g 6.75g
Węglowodany 13.04g 12.30g
Białko 1.96g 1.85g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej