
Babeczki na Halloween - Oko na wampirka
Składniki
Przygotowanie:
Na blasze do pieczenia ustaw foremki.
Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jaja, wodę i olej. Całość energicznie wymieszaj łyżką lub mikserem do dokładnego połączenia składników ok. 1 min. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.
Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.
Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C
Upieczone babeczki odstaw do ostygnięcia.
Lukier gotowy zielony rozgrzej w gorącej wodzie, odetnij róg opakowania i wylej na babeczki z konfiturą. Następnie przyklej włosy z posypki czekoladowej. Gdy lukier całkowicie zastygnie, białym pisakiem namaluj oczy i kły, a czerwonym uśmiech wampirka. Źrenice oczu zrób z połamanego kawałka posypki czekoladowej.
Lukier domowy wymieszaj z gorącą wodą. Nakładaj na babeczki przy pomocy pędzelka. Odstaw do całkowitego zastygnięcia lukru. Pozostałą część lukru zabarw barwnikiem niebieskim. Czerwone żyłki namaluj pisakiem cukrowym. Kiedy zabarwiony lukier zacznie zastygać i zrobi się plastyczny uformuj z niego kuleczki i przyklej na środek babeczki przy pomocy pisaka. Źrenicę wykonaj z brązowego cukierka lub kawałka czekolady.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Chlebek bananowy bez glutenu, laktozy i cukru

Tort żurawinowo - ajerkoniakowy

Miodownik

Babeczki - Zimowy granat

Babeczki na Halloween - Noc z duchami

Babeczki na Wielkanoc - Kolorowe gniazdka
