Flag

Tarta z kremem budyniowym i gruszkami

16 porcji
Średni
40 min
Kruche ciasto z kremem budyniowym i gruszkami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto kruche
75 gmasła (zimnego)
160 gmąki
75 gcukru pudru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1 szczyptasoli
1 szt.jajka
Nadzienie
600 mlmleka
1 opak.Kremu do Karpatki klasycznego Dr. Oetkera
800 ggruszek
3 łyżkidżemu brzoskwiniowego, niskosłodzonego

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Kremu do Karpatki klasycznego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Zimne masło pokrój na drobne kawałki, zagnieć z mąką, cukrem, cukrem wanilinowym
i szczyptą soli. Następnie dodaj do ciasta jajko, całość szybko zagnieć i zawiń w folię spożywczą. Ciasto wstaw do lodówki na 30 minut. Formę do pieczenia tarty o śr. 27 cm wysmaruj masłem. Schłodzone ciasto wyłóż na formę i ponakłuwaj widelcem.

2

Krem budyniowy

Do wysokiego naczynia wlej połowę mleka, wsyp krem i wymieszaj. Resztę mleka zagotuj. Garnek zestaw z ognia, wlej rozprowadzony krem i ciągle mieszając, zagotuj. Masę budyniową rozsmaruj na cieście. Na masie ułóż obrane i pokrojone w plasterki gruszki. Gruszki posmaruj cienką warstwą dżemu brzoskwiniowego.

3

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 50 - 60 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C


Po upieczeniu ciasto odstaw do schłodzenia.