
Chutney brzoskwiniowo-figowy
ok. 7 słoików (po 200 ml)
Średni
40 min
Egzotyczny chutney brzoskwiniowo-figowy
Składniki
Przygotowanie
Składniki
Składniki
200 g
szuszonych fig
500 g
brzoskwiń (bez pestek i skóry)
750 ml
nektaru brzoskwiniowego
100 ml
octu winnego (czerwonego)
1 opak.
200 g
cukru
0,5 łyżeczki
chili w proszku
1 szczypta
soli
1 szczypta
pieprzu (białego)
4 łyżeczki
koncentratu z czerwonych buraków
Zobacz produkty
Wskazówki
1
1 porcja = 25 g
Przygotowanie:
Czas pracy :
40 min
Sposób przygotowania
Figi przełożyć do miski lub talerza, zalać wodą i pozostawić na 2-3 godziny.
Brzoskwinie umyć, naciąć, sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić na kawałki.
Namoczone figi pokroić na plasterki.
Figi, brzoskwinie, nektar brzoskwiniowy, ocet winny, cukier i Żelfix przełożyć do garnka i doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając, gotować 2-3 minuty.
Doprawić solą, białym pieprzem, chili i koncentratem z czerwonych buraków.
Chutney zdjąć z ognia, napełnić słoiczki po brzegi, szczelnie zakręcić pokrywki i postawić na ok. 5 min. do góry dnem.
Informacje dodatkowe
Dowiedz się więcej
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?
Podobne przepisy
Polecane przepisy
Dżem z malin![]()

20 MinŚredni
Dżem z malin
20 MinŚredni
Dżem z malin
Ketchup![]()

40 MinŚredni
Ketchup
40 MinŚredni
Ketchup
Galaretka winogronowa z miętą![]()

40 MinŚredni
Galaretka winogronowa z miętą
40 MinŚredni
Galaretka winogronowa z miętą
Konfitura z czerwonych pomarańczy![]()

80 MinŚredni
Konfitura z czerwonych pomarańczy
80 MinŚredni
Konfitura z czerwonych pomarańczy
Chutney brzoskwiniowy![]()

40 MinŚredni
Chutney brzoskwiniowy
40 MinŚredni
Chutney brzoskwiniowy
Galaretka z jeżyn![]()

40 MinŚredni
Galaretka z jeżyn
40 MinŚredni
Galaretka z jeżyn