PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Wytrawny sernik z łososiem

Łososiowy sernik z jogurtem greckim nie tylko na przystawkę

o 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Wytrawny sernik z łososiem

Spód:

100 g krakersów
30 g masła

Masa serowa:

150 g wędzonego łososia
600 g twarogu (zmielonego)
400 g jogurtu naturalnego typu greckiego
3 - 4 ząbki czosnku
0,5 szt. cytryny (sok z wyciśniętej cytryny)
0,5 pęczka koperku
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu
3 listki Żelatyny w listkach Dr. Oetkera

Do dekoracji:

50 g wędzonego łososia
1 gałązka koperku

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Krakersy zmiel w blenderze, wymieszaj z miękkim masłem. Dno tortownicy o śr. 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, wylep ciasteczkową mieszanką, by utworzyć spód. Schłodź w lodówce.

2

Łososia drobno posiekaj. Mikserem wymieszaj twaróg z jogurtem greckim, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i drobno posiekany koperek (ok. 1/4 szklanki) i ponownie dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez 5 - 7 minut, odciśnij. Następnie żelatynę podgrzej w kapieli wodnej lub kuchence mikrofalowej do jej rozpuszczenia (nie gotuj!). Dodaj 3 łyżki masy serowej i wymieszaj. Żelatynę z masą dodaj do reszty masy i dokładnie wymieszaj.

3

Masę serową wyłóż na spód z krakersów i całość schłodź w lodówce przez noc. Przed podaniem udekoruj plastrami wędzonego łososia i gałązkami kopru.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Wytrawny sernik z łososiem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 565kJ
135kcal
620kJ
148kcal
Tłuszcz 6.00g 6.60g
Węglowodany 7.88g 8.66g
Białko 12.28g 13.49g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt