PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Wieżyczki waniliowe ombre

Babeczki z płatkami czekolady z trójkolorową warstwą masy śmietanowej w kształcie wieżyczek

12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Wieżyczki waniliowe ombre

Babeczki:

1 opak. Babeczek z płatkami czekolady Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
100 ml wody

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Masy śmietanowej smak śmietankowy Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Białej fantazji Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i wodę. Całość mieszaj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę, do uzyskania gładkiej konsystencji. Odsyp 1 łyżeczkę płatków czekoladowych. Pozostałe płatki dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto równomiernie rozłóż w foremkach. Babeczki posyp równomiernie pozostałymi płatkami.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 17 - 20 min.

Upieczone babeczki wystudź.

3

Masa śmietanowa

Do wysokiego naczynia wlej mocno schłodzoną śmietankę i ubijaj mikserem. Pod koniec ubijania zawartość opakowania masy śmietanowej wsyp do śmietany i delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Masę podziel na trzy części. Do pierwszej dodaj pół łyżeczki czerwonego barwnika i wymieszaj. Do drugiej dodaj ¼ łyżeczki czerwonego barwnika i wymieszaj. Trzecią część pozostaw białą. Masę białą przełóż do szprycy z otworem zakończonym małą gwiazdką i wyciskaj małe wieżyczki jedna obok drugiej, tworząc pierwszą warstwę ombre. W ten sposób udekoruj wszystkie babeczki. Następnie do tej samej szprycy przełóż masę jasnoróżową i wyciskaj małe wieżyczki jedna obok drugiej na warstwie białej, udekoruj w ten sposób wszystkie babeczki. Następnie do tej samej szprycy przełóż masę ciemnoróżową i wyciskaj małe wieżyczki jedna obok drugiej na warstwie jasnoróżowej, udekoruj w ten sposób wszystkie babeczki. Możesz także warstwy nakładać odwrotnie czyli najpierw cienmoróżową na dole, następnie jasnoróżową w środku i białą na górze.

4

Dekorowanie

Babeczki udekoruj posypką przed podaniem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Wieżyczki waniliowe ombre

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1474kJ
352kcal
1377kJ
329kcal
Tłuszcz 22.39g 20.92g
Węglowodany 34.39g 32.14g
Białko 3.56g 3.33g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej