PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Wieżyczki waniliowe ombre

Babeczki z płatkami czekolady z trójkolorową warstwą masy śmietanowej w kształcie wieżyczek

12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Wieżyczki waniliowe ombre

Babeczki:

1 opak. Babeczek z płatkami czekolady Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
100 ml wody

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Białej fantazji Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i wodę. Całość mieszaj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę, do uzyskania gładkiej konsystencji. Odsyp 1 łyżeczkę płatków czekoladowych. Pozostałe płatki dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto równomiernie rozłóż w foremkach. Babeczki posyp równomiernie pozostałymi płatkami.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

Upieczone babeczki wystudź.

3

Masa śmietanowa

Do wysokiego naczynia wlej mocno schłodzoną śmietankę i ubijaj mikserem. Pod koniec ubijania zawartość opakowania masy śmietanowej wsyp do śmietany i delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Masę podziel na trzy części. Do pierwszej dodaj pół łyżeczki czerwonego barwnika i wymieszaj. Do drugiej dodaj ¼ łyżeczki czerwonego barwnika i wymieszaj. Trzecią część pozostaw białą. Masę białą przełóż do szprycy z otworem zakończonym małą gwiazdką i wyciskaj małe wieżyczki jedna obok drugiej, tworząc pierwszą warstwę ombre. W ten sposób udekoruj wszystkie babeczki. Następnie do tej samej szprycy przełóż masę jasnoróżową i wyciskaj małe wieżyczki jedna obok drugiej na warstwie białej, udekoruj w ten sposób wszystkie babeczki. Następnie do tej samej szprycy przełóż masę ciemnoróżową i wyciskaj małe wieżyczki jedna obok drugiej na warstwie jasnoróżowej, udekoruj w ten sposób wszystkie babeczki. Możesz także warstwy nakładać odwrotnie czyli najpierw cienmoróżową na dole, następnie jasnoróżową w środku i białą na górze.

4

Dekorowanie

Babeczki udekoruj posypką przed podaniem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Wieżyczki waniliowe ombre

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1474 kJ
352 kcal
1377 kJ
329 kcal
Tłuszcz 22.39 g 20.92 g
Węglowodany 34.39 g 32.14 g
Białko 3.56 g 3.33 g