do przepisu Wieżyczki waniliowe ombre
1 opak. | Babeczek z płatkami czekolady Dr. Oetkera |
2 szt. | jajek |
100 ml | oleju |
100 ml | wody |
500 ml | śmietanki 30% tł. (schłodzonej) |
1 opak. | Masy śmietanowej smak śmietankowy Dr. Oetkera |
1 opak. | Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera |
1 opak. | Białej fantazji Dr. Oetkera |
Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i wodę. Całość mieszaj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę, do uzyskania gładkiej konsystencji. Odsyp 1 łyżeczkę płatków czekoladowych. Pozostałe płatki dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto równomiernie rozłóż w foremkach. Babeczki posyp równomiernie pozostałymi płatkami.
Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.
Piekarnik gazowy: 180 °C
Piekarnik elektryczny: 180 °C
Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.
Czas pieczenia: o 17 - 20 min.
Upieczone babeczki wystudź.
Do wysokiego naczynia wlej mocno schłodzoną śmietankę i ubijaj mikserem. Pod koniec ubijania zawartość opakowania masy śmietanowej wsyp do śmietany i delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Masę podziel na trzy części. Do pierwszej dodaj pół łyżeczki czerwonego barwnika i wymieszaj. Do drugiej dodaj ¼ łyżeczki czerwonego barwnika i wymieszaj. Trzecią część pozostaw białą. Masę białą przełóż do szprycy z otworem zakończonym małą gwiazdką i wyciskaj małe wieżyczki jedna obok drugiej, tworząc pierwszą warstwę ombre. W ten sposób udekoruj wszystkie babeczki. Następnie do tej samej szprycy przełóż masę jasnoróżową i wyciskaj małe wieżyczki jedna obok drugiej na warstwie białej, udekoruj w ten sposób wszystkie babeczki. Następnie do tej samej szprycy przełóż masę ciemnoróżową i wyciskaj małe wieżyczki jedna obok drugiej na warstwie jasnoróżowej, udekoruj w ten sposób wszystkie babeczki. Możesz także warstwy nakładać odwrotnie czyli najpierw cienmoróżową na dole, następnie jasnoróżową w środku i białą na górze.
Babeczki udekoruj posypką przed podaniem.
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
1474kJ 352kcal |
1377kJ 329kcal |
Tłuszcz | 22.39g | 20.92g |
Węglowodany | 34.39g | 32.14g |
Białko | 3.56g | 3.33g |