PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tradycyjny sernik z konfiturą wiśniową

Klasyczny sernik z wiśniową nutką przyjemności

o 8 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tradycyjny sernik z konfiturą wiśniową

Ciasto:

100 g masła
200 g mąki
50 g cukru pudru
1 szczypta soli
3 łyżki wody (zimnej)

Masa serowa:

60 g masła
4 szt. jajek
500 g twarogu
1 łyżka mąki
1 łyżka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
120 g cukru

Do dekoracji:

200 g konfitury wiśniowej
8 - 10 szt. wiśni

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Z masła, mąki, cukru pudru, soli i wody zagnieć jednolite ciasto. Gotowe ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 5 mm. Ciastem wyłóż posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 22 cm. Wylep równo brzegi, tak by powstał 5 cm rant. Tortownicę z ciastem wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Piekarnik nagrzej do 180°C.

2

Masa serowa

W misce utrzyj masło na puch. Oddziel żółtka od białek. Do masła dodaj twaróg, żółtka i całość ucieraj. Do masy serowej przesiej suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i budyń waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. W drugiej misce ubij na sztywno białka, pod koniec ubijania dodaj cukier. Pianę z białek delikatnie połącz z masą serową. Całość wylej na wcześniej przygotowany kruchy spód.

3

Pieczenie

Formę z ciastem wstaw do piekarnika. Zmniejsz temperaturę.

Piekarnik gazowy:  160 °C

Piekarnik elektryczny:  160 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 90 min.

Upieczony sernik zostaw w piekarniku do wystygnięcia.

4

Dekorowanie

Konfiturę wiśniową przełóż do garnuszka i lekko podgrzej do uzyskania płynnej konsystencji. Sernik przed podaniem polej konfiturą wiśniową i udekoruj świeżymi wiśniami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tradycyjny sernik z konfiturą wiśniową

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2056kJ
491kcal
1068kJ
255kcal
Tłuszcz 20.21g 10.47g
Węglowodany 58.46g 30.29g
Białko 19.25g 9.97g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej