PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tradycyjny sernik z konfiturą wiśniową

Klasyczny sernik z wiśniową nutką przyjemności

ok. 8 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tradycyjny sernik z konfiturą wiśniową

Ciasto:

100 g masła
200 g mąki
50 g cukru pudru
1 szczypta soli
3 łyżki wody (zimnej)

Masa serowa:

60 g masła
4 szt. jajek
500 g twarogu
1 łyżka mąki
1 łyżka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
120 g cukru

Do dekoracji:

200 g konfitury wiśniowej
8 - 10 szt. wiśni

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Z masła, mąki, cukru pudru, soli i wody zagnieć jednolite ciasto. Gotowe ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 5 mm. Ciastem wyłóż posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 22 cm. Wylep równo brzegi, tak by powstał 5 cm rant. Tortownicę z ciastem wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Piekarnik nagrzej do 180°C.

2

Masa serowa

W misce utrzyj masło na puch. Oddziel żółtka od białek. Do masła dodaj twaróg, żółtka i całość ucieraj. Do masy serowej przesiej suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i budyń waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. W drugiej misce ubij na sztywno białka, pod koniec ubijania dodaj cukier. Pianę z białek delikatnie połącz z masą serową. Całość wylej na wcześniej przygotowany kruchy spód.

3

Pieczenie

Formę z ciastem wstaw do piekarnika. Zmniejsz temperaturę.

Piekarnik elektryczny: 160 °C

Piekarnik gazowy: 160 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 90 min.

Upieczony sernik zostaw w piekarniku do wystygnięcia.

4

Dekorowanie

Konfiturę wiśniową przełóż do garnuszka i lekko podgrzej do uzyskania płynnej konsystencji. Sernik przed podaniem polej konfiturą wiśniową i udekoruj świeżymi wiśniami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tradycyjny sernik z konfiturą wiśniową

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2056 kJ
491 kcal
1068 kJ
255 kcal
Tłuszcz 20.21 g 10.47 g
Węglowodany 58.46 g 30.29 g
Białko 19.25 g 9.97 g