PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tradycyjny piernik

Smaczny piernik z bakaliami

o 8 - 10 porcji

średni 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tradycyjny piernik

Ciasto:

2 szt. jajek
100 g masła (miękkiego)
0,75 szkl. cukru
100 g miodu
1 łyżka wody (zimnej)
0,5 szkl. śmietany 18% tł.
1,5 szkl. mąki
1 płaska łyżeczka Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
1 łyżka kakao
1 opak. Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
50 g żurawiny suszonej
50 g orzechów włoskich (posiekanych)

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Białka oddziel od żółtek. Masło ucieraj z cukrem, dodaj żółtka, miód, zimną wodę, kwaśną śmietanę, mąkę pszenną, sodę, kakao i przyprawę korzenną. Ucierając doprowadź do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodaj oprószone w mące bakalie. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem.

2

Pieczenie

Ciasto przełóż to podłużnej formy o dł. ok. 25 cm, wysmarowanej wcześniej tłuszczem i wysypanej mąką.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 60 min.

Po upieczeniu piernik odstaw do wystudzenia.

3

Dekorowanie

Polewę rozpuść w kąpieli wodnej. Wierzch ciasta polej polewą i odstaw do zastygnięcia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tradycyjny piernik

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1976kJ
472kcal
1608kJ
384kcal
Tłuszcz 21.93g 17.83g
Węglowodany 62.76g 51.03g
Białko 6.29g 5.11g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt