
Pierniczki Renifery
Składniki
Przygotowanie:
Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 min. do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj ciasteczka za pomocą foremki w kształcie misia lub ciasteczkowego ludzika. Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone pierniczki wyjmij z piekarnika i wystudź.
Schłodzone pierniczki obróć do "góry nogami" i ozdób pisakami. Najpierw narysuj kształt rogów, uszu i uśmiechu. Zawartość opakowania lukru wsyp do miseczki, dodaj 3 łyżeczki gorącej wody i energicznie mieszaj przez ok. 2 minuty do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Oczy i uszy wypełnij lukrem. Nos i uśmiech wykonaj pisakami cukrowymi.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Pierniczki Złoty Jednorożec

Waniliowy sernik z jagodami

Kruche ciasto z budyniem, truskawkami i rabarbarem

Kostka bananowo - winogronowa

Pierniczki Pani Teresy

Pierniczki Słonie z serduszkiem
