
Pierniczki - bałwanki
Składniki
Przygotowanie:
Do miski wsypać mieszankę do pierniczków, dodać masło i jajko. Całość zagnieść do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włożyć na 30 minut do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto rozwałkować na cienki placek i za pomocą foremek wycinać ciasteczka. Następnie rozłożyć je na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone pierniczki wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Zawartość opakowania lukru wsypać do miseczki, dodać 6 łyżeczek gorącej wody i energicznie mieszać przez ok. 2 minuty do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Polewę rozpuścić w ciepłej wodzie. Lukier oraz polewę przełożyć do papierowych torebek lub woreczków i wyciskać na pierniczki. Ostawić do zastygnięcia. Następnie udekorować pisakami cukrowymi.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Ciasto z kremem jogurtowym, owocami i galaretką

Babeczki na pierwszy dzień wiosny

Błękitny sernik jogurtowy

Tort bezowy z daktylami – Dacquoise

Pierniczki - Słonie

Pierniczki - różności
