Flag

Tort śmietankowo-truskawkowy

ok. 30 porcji
Średni
40 min
Biszkopt z masą śmietankową i truskawkową
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Biszkopt
2 opak.Biszkoptu Dr. Oetkera
8 szt.jajek
6 łyżekwody
Poncz
500 mlwody
2 szt.cytryny (wyciśnięty sok)
ok. 4 - 5 łyżekcukru
Masa śmietanowa
1000 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 opak.Masy śmietanowej truskawkowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera
500 gtruskawek
1000 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 opak.Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
Do dekoracji
2 opak.dekoracji z opłatka
1 opak.Perełek srebrnych Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Biszkoptu Dr. Oetkera
Picture - Masy śmietanowej truskawkowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera
Picture - Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
Picture - Perełek srebrnych Dr. Oetkera
1

Dekorowanie

Tort udekoruj białymi różyczkami i srebrnymi perełkami.

2

Sposób przygotowania

Tortownicę o śr. 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Mieszankę na biszkopt wsyp do miski, dodaj jajka i wodę. Wszystko wymieszaj mikserem na puszystą masę. Ciasto przełóż do tortownicy i wyrównaj wierzch łyżką.

3

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 60 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

4

Poncz

Z wody, soku i cukru przygotouj poncz. Ostudzony biszkopt przekrój tak, aby powstały trzy blaty. Wypukły wierzch biszkoptu zetnij.

5

Masa śmietanowa

1 litr schłodzonej śmietanki ubij na sztywno. Pod koniec ubijania wsyp masy śmietanowe
o smaku truskawkowym i wymieszaj całość na małych obrotach miksera. Umyte, osuszone
i odszypułkowane truskawki pokrój na małe kawałki. Dwa dolne blaty nasącz ponczem. Na spód ciasta nałóż połowę masy i równo rozsmaruj. Na masie ułóż pokrojone truskawki, lekko je dociskając w masę i przykryj drugim nasączonym krążkiem biszkoptu. Następnie nałóż drugą część masy truskawkowej. Rozprowadzoną równo masę przykryj trzecim blatem biszkoptu. Drugą część śmietanki (1 litr) ubij na sztywno i dodaj do niej masy śmietanowe o smaku śmietankowym zmniejszając obroty miksera. Masę równo rozsmaruj na wierzchu i po bokach tortu.