PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort śmietankowo-truskawkowy

Biszkopt z masą śmietankową i truskawkową

o 30 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort śmietankowo-truskawkowy

Biszkopt:

2 opak. Biszkoptu Dr. Oetkera
8 szt. jajek
6 łyżek wody

Poncz:

500 ml wody
2 szt. cytryny (wyciśnięty sok)
o 4 - 5 łyżek cukru

Masa śmietanowa:

1000 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 opak. Masy śmietanowej truskawkowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera
500 g truskawek
1000 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 opak. Masy śmietanowej smak śmietankowy Dr. Oetkera

Do dekoracji:

2 opak. Różyczki opłatki białe Dr. Oetkera
1 opak. Perełek srebrnych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Dekorowanie

Tort udekoruj białymi różyczkami i srebrnymi perełkami.

2

Sposób przygotowania

Tortownicę o śr. 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Mieszankę na biszkopt wsyp do miski, dodaj jajka i wodę. Wszystko wymieszaj mikserem na puszystą masę. Ciasto przełóż do tortownicy i wyrównaj wierzch łyżką.

3

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Czas pieczenia: o 60 min.

4

Poncz

Z wody, soku i cukru przygotouj poncz. Ostudzony biszkopt przekrój tak, aby powstały trzy blaty. Wypukły wierzch biszkoptu zetnij.

5

Masa śmietanowa

1 litr schłodzonej śmietanki ubij na sztywno. Pod koniec ubijania wsyp masy śmietanowe
o smaku truskawkowym i wymieszaj całość na małych obrotach miksera. Umyte, osuszone
i odszypułkowane truskawki pokrój na małe kawałki. Dwa dolne blaty nasącz ponczem. Na spód ciasta nałóż połowę masy i równo rozsmaruj. Na masie ułóż pokrojone truskawki, lekko je dociskając w masę i przykryj drugim nasączonym krążkiem biszkoptu. Następnie nałóż drugą część masy truskawkowej. Rozprowadzoną równo masę przykryj trzecim blatem biszkoptu. Drugą część śmietanki (1 litr) ubij na sztywno i dodaj do niej masy śmietanowe o smaku śmietankowym zmniejszając obroty miksera. Masę równo rozsmaruj na wierzchu i po bokach tortu.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort śmietankowo-truskawkowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1604kJ
383kcal
950kJ
227kcal
Tłuszcz 22.58g 13.36g
Węglowodany 42.54g 25.17g
Białko 5.85g 3.46g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej