PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort śmietankowo-truskawkowy

Biszkopt z masą śmietankową i truskawkową

ok. 30 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort śmietankowo-truskawkowy

Biszkopt:

2 opak. Biszkoptu Dr. Oetkera
8 szt. jajek
6 łyżek wody

Poncz:

500 ml wody
2 szt. cytryny (wyciśnięty sok)
ok. 4 - 5 łyżek cukru

Masa śmietanowa:

1000 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 opak. Masy śmietanowej truskawkowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera
500 g truskawek
1000 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 opak. Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera

Do dekoracji:

2 opak. Różyczki opłatki białe Dr. Oetkera
1 opak. Perełek srebrnych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Dekorowanie

Tort udekoruj białymi różyczkami i srebrnymi perełkami.

2

Sposób przygotowania

Tortownicę o śr. 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Mieszankę na biszkopt wsyp do miski, dodaj jajka i wodę. Wszystko wymieszaj mikserem na puszystą masę. Ciasto przełóż do tortownicy i wyrównaj wierzch łyżką.

3

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 60 min.

4

Poncz

Z wody, soku i cukru przygotouj poncz. Ostudzony biszkopt przekrój tak, aby powstały trzy blaty. Wypukły wierzch biszkoptu zetnij.

5

Masa śmietanowa

1 litr schłodzonej śmietanki ubij na sztywno. Pod koniec ubijania wsyp masy śmietanowe
o smaku truskawkowym i wymieszaj całość na małych obrotach miksera. Umyte, osuszone
i odszypułkowane truskawki pokrój na małe kawałki. Dwa dolne blaty nasącz ponczem. Na spód ciasta nałóż połowę masy i równo rozsmaruj. Na masie ułóż pokrojone truskawki, lekko je dociskając w masę i przykryj drugim nasączonym krążkiem biszkoptu. Następnie nałóż drugą część masy truskawkowej. Rozprowadzoną równo masę przykryj trzecim blatem biszkoptu. Drugą część śmietanki (1 litr) ubij na sztywno i dodaj do niej masy śmietanowe o smaku śmietankowym zmniejszając obroty miksera. Masę równo rozsmaruj na wierzchu i po bokach tortu.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort śmietankowo-truskawkowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1604 kJ
383 kcal
950 kJ
227 kcal
Tłuszcz 22.58 g 13.36 g
Węglowodany 42.54 g 25.17 g
Białko 5.85 g 3.46 g