Flag

Duża drożdżówka z serem i truskawkami

ok. 30 porcji
Średni
180 min
Puszyste ciasto drożdżowe na drożdżach suszonych z serem, truskawkami i lukrem. Idealne na dużą blachę!
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
1000 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 14 g Dr. Oetkera
0,25 łyżeczkisoli
250 gcukru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
500 mlwody (ciepłej)
2 szt.jajek
2 szt.żółtek
200 gmasła (rozpuszczonego)
Obłożenie
400 gtwarogu
1 opak.Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
80 gcukru
1 szt.jajka
500 gtruskawek
Lukier
100 gcukru pudru
1 łyżkasoku z cytryny
1 łyżkawody (wrzącej)

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 14 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1

Ciasto

Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól, cukier oraz cukier wanilinowy i dokładnie wymieszaj. Ciepłą wodę wymieszaj z jajkami oraz z żółtkami i przelej do ciasta. Zagniataj do połączenia składników, na koniec dodaj roztopione masło. Zagniataj do momentu połączenia składników. Ciasto przykryj ściereczką lub miskę owiń folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, do podwojenia objętości.

2

Obłożenie

W trakcie rośnięcia ciasta przygotuj masę twarogową.
Twarożek rozgnieć widelcem, dodaj cukry i jajko, dokładanie wymieszaj.
Z truskawek usuń szypułki i pokrój na kawałki. Mrożone wcześniej rozmroź. 
Po wyrośnięciu ciasto krótko zagnieć i przełóż na blachę z wyposażenia piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia lub natłuszczoną masłem i obsypaną mąką. Ciasto delikatnie rozprowadź ciasto na całej blasze. 


Na ciasto wyłóż łyżką kleksy twarożku oraz kawałki truskawek. Odstaw do ponownego wyrastania w ciepłe miejsce na około 30 minut.

3

Pieczenie

Piecz do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.

Czas pieczenia: 50 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

4

Lukier

Z podanych składników przygotuj lukier. Cukier puder przesiej przez sitko do miski, dodaj sok z cytryny i wrzątek. Dokładnie wymieszaj i łyżką przelewaj na ciasto.