
Pączki
Składniki
Przygotowanie:
Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier puder, cukier wanilinowy i szczyptę soli. Wymieszać. Dodać ciepłe mleko, żółtka, aromat oraz rum, wymieszać i na końcu dodać rozpuszczone masło. Ciasto dobrze wymieszać i wyrobić przez kilka minut. Można do tego użyć miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Szklanką o średnicy około 7 cm wykrawać pączki. Na środek nakładać łyżeczkę konfitury i dokładnie skleić brzegi. Odstawiać na oprószony blat pod przykryciem do wyrośnięcia na około 20 minut.
Wyrośnięte pączki smażyć w głębokim oleju nagrzanym do 175 stopni przez kilka minut do uzyskania jasnobrązowego koloru. Należy uważać, by tłuszcz nie był zbyt nagrzany, ponieważ nasze pączki mogą zbyt szybko się spiec, a w środku być surowe.
Upieczone pączki odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiernego tłuszczu.
Kiedy pączki przestygną, posypać cukrem pudrem.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Świąteczna rolada waniliowa

Babeczki Pastelowe Stokrotki

Śmietankowy sernik na zimno z owocami

Ciasteczka - gwiazdki z serkiem homogenizowanym

Półfrancuskie bułeczki cynamonowe

Pączki pieczone
