PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort Pavlova bezglutenowy

Pavlova z kremem waniliowym i sosem truskawkowym to idealny letni przepis. Slodka beza, delikatny krem i wspaniały aromat świeżych truskawek.

12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort Pavlova bezglutenowy

Beza:

3 szt. białka
150 g cukru
1 opak. Budyniu smak waniliowy Bez glutenu Dr. Oetkera
1 łyżka soku z cytryny
1 szczypta soli

Sos truskawkowy:

200 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
100 ml wody
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki wody (zimnej)

Krem:

300 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 łyżka cukru pudru
1 opak. Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Bez glutenu Dr. Oetkera
1 opak. Śmietan-fixu Bez glutenu Dr. Oetkera

Do dekoracji:

100 g truskawek

preparation

Przygotowanie

1

Beza

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i narysuj na nim okrąg o średnicy 20 cm. Piekarnik nagrzej do 140°C.
Białka ubij ze szczyptą soli ,pod koniec dodaj łyżka  po łyżce cukier, cały czas miksując do uzyskania lśniącej i sztywnej piany. Pod koniec ubijania dodaj budyń i wymieszaj. Bezę wyłóż na wcześniej przygotowaną blachę.
Temperaturę piekarnika zmniejsz do 110°C i wstaw blat bezowy. Piecz przez 120 minut. Po upieczeniu wystudź przy uchylonych drzwiach piekarnika.

2

Sos truskawkowy

Pokrojone truskawki  przełóż do garnka, wlej wodę, dodaj cukier podgrzewaj. Skrobię ziemniaczaną rozprowadź w zimnej wodzie, dodaj do truskawek i zagotuj do zgęstnienia. Odstaw do przestudzenia, następnie przetrzyj przez sito.

3

Krem

Do miski wlej schłodzoną śmietankę, miksuj krótko na wysokich obrotach. W trakcie ubijania dodaj śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem, cukier z wanilią bez glutenu i zmiksuj całość na sztywną konsystencję.

Wyłóż krem na wystudzoną bezę.

4

Dekorowanie

Truskawki układaj na kremie (można je pokroić w ćwiartki), polej sosem ,udekoruj miętą.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort Pavlova bezglutenowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 687 kJ
164 kcal
770 kJ
184 kcal
Tłuszcz 8.57 g 9.63 g
Węglowodany 22.53 g 25.31 g
Białko 3.28 g 3.69 g