
Placek z budyniem i owocami
Składniki
Przygotowanie:
Budynie wymieszaj ze śmietanką i cukrem. Zagotuj mleko, dodaj rozrobiony budyń i cały czas mieszając doprowadź do wrzenia. Odstaw do przestudzenia, przykrywając folią spożywczą, tak by stykała się z budyniem.
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj kolejno po jednym jajku. Na końcu stopniowo, cały czas mieszając, dodaj wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłóż równomiernie na blachę.
Przestudzony budyń przełóż łyżką, małymi porcjami na ciasto i delikatnie rozprowadź.
Owoce umyj i osusz. Ze śliwek usuń pestki, połówki ponacinaj z góry. Jabłka obierz i pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry. Śliwki i jabłka ułóż naprzemiennie rzędami na cieście. Śliwki posyp płatkami migdałów.
Blachę z ciastem wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Sernik na zimno z galaretką i winogronami

Babeczki Słodkie jeżyki

Waniliowa babka z lukrem i pistacjami

Kruche ciasto z budyniem, truskawkami i rabarbarem

Piernikowy świąteczny kopiec

Placek z jabłkami i kwaśną śmietaną
