Flag

Tort Pszczółka

ok. 10 - 12 porcji
Średni
240 min
Kreatywny pomysł na tort? Polecamy tort Pszczółka! Idealne połącznie efektownej dekoracji ze smakiem pysznego ciasta z kremem.
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Jeśli nie masz termometru, możesz sprawdzić temperaturę za pomocą drewnianej łyżki. Drewnianą łyżkę włóż do masy jajecznej, następnie wyciągnij i dmuchnij w nią. Jeśli utworzy się wzór róży na łyżce, oznacza to, że masa ma ok. 80°C. 
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Biszkopt bezglutenowy ciemny
5 szt.jajek
90 gmąki ryżowej
ok. 40 gmąki ziemniaczanej
25 gkakao
0,5 łyżeczkiproszku do pieczenia bez glutenu
140 gcukru
Krem francuski
4 szt.jajek
150 gcukru
1 szczyptasoli
375 gmasła (miękkiego)
2 łyżeczkiEkstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
75 gmiodu
Krem
250 gmasła
250 gcukru pudru
1 szczyptasoli
1 łyżeczkaEkstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
Do dekoracji
100 glukru plastycznego białego
0,75 opak.Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
0,5 opak.Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
4 kropleBarwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
Picture - Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia(samo dno). Piekarnik nagrzej do temperatury170°C. Wszystkie mąki wraz z proszkiem do pieczenia i kakao wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie. Białka umieść w misce i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, łyżka po łyżce aż piana stanie się gęsta i błyszcząca. Następnie dodawaj kolejno żółtka i ubijaj jeszcze przez chwilę. W dwóch-trzech partiach dodawaj suche składniki i mieszaj rózgą delikatnie, do ich połączenia. Pamiętaj, aby nie mieszać za mocno aby za bardzo nie zbić piany z białek. Gotową masę na biszkopt przełóż do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw na kratce do wystudzenia. 

Czas pieczenia: ok. 35 - 40 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

2

Krem francuski

Jajka wbij do metalowej miski, dodaj cukier i sól. Metalową miskę umieść na garnku wypełnionym gotującą się wodą. Ciągle mieszając, poczekaj aż masa uzyska odpowiednią temperaturę, czyli 85°C. Kiedy masa osiągnie odpowiednią temperaturę, zdejmij miskę z kąpieli wodnej i mieszaj aż temperatura masy spadnie do ok. 25°C. Może to zająć do 20 minut. W międzyczasie ubij masło, aby było białe i kremowe. Następnie stopniowo wmieszaj masę jajeczną do masła. Na koniec stopniowo dodawaj ekstrakt i miód.

3

Biszkopt wyciągnij z formy i zdejmij papier do pieczenia ze spodu ciasta. Przetnij biszkopt za pomocą noża strunowego na 3 części. Gotowy krem francuski podziel na 2 części. Jeden spód biszkoptu wysmaruj kremem i przełóż drugim biszkoptem. Drugi biszkopt przełóż pozostałą ilością kremu i przykryj ostatnią częścią biszkoptu. Odstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.

4

Krem

Masło wymieszaj z cukrem pudrem, szczyptą soli oraz ekstraktem do uzyskania białej, puszystej masy. Następnie wysmaruj cały tort kremem, wyrównaj i wstaw do lodówki do schłodzenia. 

5

Przygotowanie dekoracji w kształcie plastra miodu

Lukier plastyczny należy zabarwić barwnikami - żółtym i pomarańczowym, aby uzyskać zamierzony kolor. Kolor pomarańczowy uzyskasz mieszając barwnik żółty 0,5 opak. z 4 kroplami barwnika czerwonego. Następnie rozwałkuj lukier na grubość ok. 2 mm. Za pomocą nożyka wytnij sześciokąty i przyklej na boki tortu tworząc w ten sposób wzór plastra miodu. Przygotuj pszczółki z papieru i przyklejone do wykałaczek włóż na szczyt tortu.

Porady i wskazówki

  • Jeśli nie masz termometru, możesz sprawdzić temperaturę za pomocą drewnianej łyżki. Drewnianą łyżkę włóż do masy jajecznej, następnie wyciągnij i dmuchnij w nią. Jeśli utworzy się wzór róży na łyżce, oznacza to, że masa ma ok. 80°C.