
Pierniczki choinkowe
Składniki
Przygotowanie:
Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 min. do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj ciasteczka za pomocą foremek w kształcie gwiazdki (6 wielkości). Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone pierniczki wyjmij z piekarnika i wystudź.
Zawartość opakowania lukru wsyp do miseczki, dodaj 3 łyżeczki gorącej wody i energicznie mieszaj przez ok. 2 minuty do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Najmniejsze gwiazdki pozostaw bez dekoracji, resztę podziel na dwie części. Pierwszą część gwiazdek pokryj lukrem w całości, na drugiej części zrób obrys białym pisakiem cukrowym. Pierniki układaj jeden na drugim na przemian: polukrowany, z obrysem i gwiazdka bez deoracji. Z jednego opakowania Pierniczków Dr. Oetkera można zrobić 2 takie choinki.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Mini bezy z kremem malinowym

Śmietankowo-jogurtowe ciasto bez pieczenia

Pasteis de Nata – mini tarty z kremem waniliowym

Gwiazdki marcepanowe Mikołaja

Pierniczki alpejskie

Pierniczki duże choinki
