PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Torcik orzechowy z kremem waniliowym

Beza orzechowa przełożona pysznym kremem z serkiem mascarpone i wanilią

12 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Torcik orzechowy z kremem waniliowym

Beza:

6 szt. białka
120 g cukru
130 g cukru pudru
1 szczypta soli
100 g migdałów zmielonych
100 g orzechów laskowych (pokrojonych)

Krem:

10 g Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
3 łyżki wody (gorącej)
6 szt. żółtek
70 g cukru
2 łyżeczki Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
50 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
250 g serka mascarpone

Do dekoracji:

50 g orzechów laskowych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 160°C z funkcją termoobiegu. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodawaj, łyżka po łyżce wymieszany cukier, cukier puder i szczyptę soli. Ubijaj do momentu, aż beza będzie sztywna i błyszcząca. Zmielone migdały i 50 g orzechów delikatnie wymieszaj z masą, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę podziel na dwie części.

2

Pieczenie

Na dwóch blachach z wyposażenia piekarnika połóż papier do pieczenia. Odrysuj dwa okręgi od okrągłej formy o śr. 24 cm. Bezową masę wyłóż na odrysowane okręgi. Masy posyp pozostałą częścią orzechów laskowych. Blachy wstaw do piekarnika. Piecz z funkcją termoobiegu.

Piekarnik gazowy:  160 °C

Piekarnik elektryczny:  160 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 45 - 50 min.

Upieczone blaty odstaw do wystudzenia. Bezy najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby dokładnie wyschły.

3

Krem

Żelatynę rozpuść w trzech łyżkach gorącej wody. Żółtka połącz z cukrem i ekstraktem waniliowym. Całość utrzyj mikserem w miseczce ustawionej nad garnkiem z delikatnie gotującą się wodą. Masę ucieraj do momentu uzyskania puszystej konsystencji. Gdy masa jajeczna będzie ciepła i zacznie gęstnieć, dodaj do niej rozpuszczoną żelatynę i dokładnie miksuj jeszcze przez minutę, aż krem będzie gęsty i lśniący. Następnie krem przetrzyj przez sitko i odstaw do lekkiego przestudzenia.

Schłodzoną śmietankę ubij z serkiem mascarpone. Stopniowo połącz z kremem jajecznym. Masę przełóż na jeden z blatów. Drugi ułóż na kremie i lekko dociśnij. Odstaw torcik na kilka godzin do schłodzenia i całkowitego stężenia kremu.

4

Dekorowanie

Torcik udekoruj orzechami laskowymi w części pokrojonymi i w całości.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Torcik orzechowy z kremem waniliowym

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1570kJ
375kcal
1541kJ
368kcal
Tłuszcz 24.62g 24.14g
Węglowodany 32.13g 31.50g
Białko 8.48g 8.31g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej