Torcik orzechowy z kremem waniliowym

Beza orzechowa przełożona pysznym kremem z serkiem mascarpone i wanilią

12 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Torcik orzechowy z kremem waniliowym

Beza:

6 szt. białka
120 g cukru
130 g cukru pudru
1 szczypta soli
100 g migdałów zmielonych
100 g orzechów laskowych (pokrojonych)

Krem:

10 g Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
3 łyżki wody (gorącej)
6 szt. żółtek
70 g cukru
2 łyżeczki Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
50 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
250 g serka mascarpone

Do dekoracji:

50 g orzechów laskowych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 160°C z funkcją termoobiegu. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodawaj, łyżka po łyżce wymieszany cukier, cukier puder i szczyptę soli. Ubijaj do momentu, aż beza będzie sztywna i błyszcząca. Zmielone migdały i 50 g orzechów delikatnie wymieszaj z masą, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę podziel na dwie części.

2

Pieczenie

Na dwóch blachach z wyposażenia piekarnika połóż papier do pieczenia. Odrysuj dwa okręgi od okrągłej formy o śr. 24 cm. Bezową masę wyłóż na odrysowane okręgi. Masy posyp pozostałą częścią orzechów laskowych. Blachy wstaw do piekarnika. Piecz z funkcją termoobiegu.

Piekarnik elektryczny: 160 °C

Piekarnik gazowy: 160 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 45 - 50 min.

Upieczone blaty odstaw do wystudzenia. Bezy najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby dokładnie wyschły.

3

Krem

Żelatynę rozpuść w trzech łyżkach gorącej wody. Żółtka połącz z cukrem i ekstraktem waniliowym. Całość utrzyj mikserem w miseczce ustawionej nad garnkiem z delikatnie gotującą się wodą. Masę ucieraj do momentu uzyskania puszystej konsystencji. Gdy masa jajeczna będzie ciepła i zacznie gęstnieć, dodaj do niej rozpuszczoną żelatynę i dokładnie miksuj jeszcze przez minutę, aż krem będzie gęsty i lśniący. Następnie krem przetrzyj przez sitko i odstaw do lekkiego przestudzenia.

Schłodzoną śmietankę ubij z serkiem mascarpone. Stopniowo połącz z kremem jajecznym. Masę przełóż na jeden z blatów. Drugi ułóż na kremie i lekko dociśnij. Odstaw torcik na kilka godzin do schłodzenia i całkowitego stężenia kremu.

4

Dekorowanie

Torcik udekoruj orzechami laskowymi w części pokrojonymi i w całości.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Torcik orzechowy z kremem waniliowym

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1570 kJ
375 kcal
1541 kJ
368 kcal
Tłuszcz 24.62 g 24.14 g
Węglowodany 32.13 g 31.50 g
Białko 8.48 g 8.31 g

Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne

Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne