PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Torcik orzechowy z kremem waniliowym

Beza orzechowa przełożona pysznym kremem z serkiem mascarpone i wanilią

12 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Torcik orzechowy z kremem waniliowym

Beza:

6 szt. białka
120 g cukru
130 g cukru pudru
1 szczypta soli
100 g migdałów zmielonych
100 g orzechów laskowych (pokrojonych)

Krem:

10 g Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
3 łyżki wody (gorącej)
6 szt. żółtek
70 g cukru
2 łyżeczki Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
50 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
250 g serka mascarpone

Do dekoracji:

50 g orzechów laskowych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 160°C z funkcją termoobiegu. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodawaj, łyżka po łyżce wymieszany cukier, cukier puder i szczyptę soli. Ubijaj do momentu, aż beza będzie sztywna i błyszcząca. Zmielone migdały i 50 g orzechów delikatnie wymieszaj z masą, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę podziel na dwie części.

2

Pieczenie

Na dwóch blachach z wyposażenia piekarnika połóż papier do pieczenia. Odrysuj dwa okręgi od okrągłej formy o śr. 24 cm. Bezową masę wyłóż na odrysowane okręgi. Masy posyp pozostałą częścią orzechów laskowych. Blachy wstaw do piekarnika. Piecz z funkcją termoobiegu.

Piekarnik gazowy:  160 °C

Piekarnik elektryczny:  160 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 45 - 50 min.

Upieczone blaty odstaw do wystudzenia. Bezy najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby dokładnie wyschły.

3

Krem

Żelatynę rozpuść w trzech łyżkach gorącej wody. Żółtka połącz z cukrem i ekstraktem waniliowym. Całość utrzyj mikserem w miseczce ustawionej nad garnkiem z delikatnie gotującą się wodą. Masę ucieraj do momentu uzyskania puszystej konsystencji. Gdy masa jajeczna będzie ciepła i zacznie gęstnieć, dodaj do niej rozpuszczoną żelatynę i dokładnie miksuj jeszcze przez minutę, aż krem będzie gęsty i lśniący. Następnie krem przetrzyj przez sitko i odstaw do lekkiego przestudzenia.

Schłodzoną śmietankę ubij z serkiem mascarpone. Stopniowo połącz z kremem jajecznym. Masę przełóż na jeden z blatów. Drugi ułóż na kremie i lekko dociśnij. Odstaw torcik na kilka godzin do schłodzenia i całkowitego stężenia kremu.

4

Dekorowanie

Torcik udekoruj orzechami laskowymi w części pokrojonymi i w całości.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Torcik orzechowy z kremem waniliowym

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1570kJ
375kcal
1541kJ
368kcal
Tłuszcz 24.62g 24.14g
Węglowodany 32.13g 31.50g
Białko 8.48g 8.31g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt