Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka).

Aby uzyskać więcej informacji, zachęcamy do zapoznania się z naszą polityką prywatności.

Przepis na Torcik konfetti

Kolorowe ciasto z galaretką udekorowane kiwi

ok. 16 porcji

średnie 40 Minut

Składniki

Składniki

do przepisu Torcik konfetti

Ciasto:

2 szt. jajek
2 łyżki cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
2 łyżki mąki
½ łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Poncz:

125 ml wody
1 szt. cytryny (sok z połowy cytryny)
2 łyżeczki cukru

Masa:

800 ml wody
1 opak. Galaretki o smaku wiśniowym Dr. Oetkera
1 opak. Galaretki o smaku agrestowym Dr. Oetkera
2 łyżeczki Żelatyny 50 g Dr. Oetkera
3 łyżki wody
200 ml śmietanki 30% tł.
2 łyżki cukru pudru
300 g serka homogenizowanego waniliowego

Do dekoracji:

1 szt. kiwi
5 - 7 listków mięty

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania:

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier wanilinowy. Kolejno dodawać żółtka mieszając mikserem na najniższych obrotach. Następnie stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy.

2

Pieczenie:

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy: 180°C

Piekarnik elektryczny: 180°C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 35 - 40 min.

Po upieczeniu ciasto wystudzić i nasączyć.

3

Galaretki:

Galaretki rozpuścić osobno w 400 ml przegotowanej gorącej wody i rozlać do dwóch naczyń. Gdy stężeją, pokroić je w kostkę.

Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody, odstawić do napęcznienia.

4

Masa sernikowa:

Śmietankę ubić na sztywno mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić, dodać dwie łyżki ubitej śmietany i dokładnie wymieszać. Do pozostałej części śmietany dodać serki i żelatynę, delikatnie mieszając. Kostki z galaretki wymieszać razem z masą sernikową. Masę sernikową nałożyć do tortownicy na upieczony i nasączony biszkopt, wyrównać łyżką. Wstawić do lodówki na 30 minut.

5

Dekorowanie:

Torcik udekorować plasterkami kiwi oraz listkami mięty.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Torcik konfetti

Na porcję / szt. Na 100 g / ml
Wartość energetyczna 473kJ
112kcal
428kJ
102kcal
Tłuszcz 4.6g 4.1g
Węglowodany 13g 12g
Białko 5.1g 4.6g