
Torcik chałwowy bez pieczenia
Składniki
Zobacz produkty
Przygotowanie:
Masło rozpuść. Ciastka maślane rozdrobnij blenderem i wymieszaj z masłem. Tak przygotowaną masą wyłóż dno tortownicy o śr. 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj. Schłodź w lodówce 30 minut.
Serek zmiksuj z cukrem pudrem na kremową i gładką konsystencję. Chałwę pokrusz drobno i wmieszaj z masą, tak aby równomiernie się rozprowadziła. Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez 5 minut, odciśnij, a następnie podgrzej w garnku do rozpuszczenia (nie gotuj!). Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 2 łyżki masy chałwowej. Całość wymieszaj, a następnie dodaj do pozostałej części masy i zmiksuj do dokładnego połączenia się składników. Masę chałwową wylej na spód ciasteczkowy. Odstaw do lodówki na czas przygotowania musu czekoladowego.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odczekaj aż przestygnie. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj przestudzoną czekoladę i wymieszaj dokładnie na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej puszystej masy. Tak przygotowany mus przełóż równomiernie na masę chałwową. Całość wstaw do lodówki do całkowitego stężenia przez ok. 3 godziny.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Cytrynowa pianka z czekoladą

Czekoladowe Mascarpone z wiśniami

Świąteczny wianuszek z pierniczków

Świąteczne Makaroniki z cukrem błyszczącym

Tiramisu–ciasto przekładane

Torcik konfetti
