PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Torcik konfetti

Kolorowe ciasto z galaretką udekorowane kiwi

o 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Torcik konfetti

Ciasto:

2 szt. jajek
2 łyżki cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
2 łyżki mąki
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Poncz:

125 ml wody
1 szt. cytryny (sok z połowy cytryny)
2 łyżeczki cukru

Masa:

800 ml wody
1 opak. Galaretki o smaku wiśniowym Dr. Oetkera
1 opak. Galaretki o smaku agrestowym Dr. Oetkera
2 łyżeczki Żelatyny 50 g Dr. Oetkera
3 łyżki wody
200 ml śmietanki 30% tł.
2 łyżki cukru pudru
300 g serka homogenizowanego waniliowego

Do dekoracji:

1 szt. kiwi
5 - 7 listków mięty

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier wanilinowy. Kolejno dodawać żółtka mieszając mikserem na najniższych obrotach. Następnie stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 35 - 40 min.

Po upieczeniu ciasto wystudzić i nasączyć.

3

Galaretki

Galaretki rozpuścić osobno w 400 ml przegotowanej gorącej wody i rozlać do dwóch naczyń. Gdy stężeją, pokroić je w kostkę.

Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody, odstawić do napęcznienia.

4

Masa sernikowa

Śmietankę ubić na sztywno mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić, dodać dwie łyżki ubitej śmietany i dokładnie wymieszać. Do pozostałej części śmietany dodać serki i żelatynę, delikatnie mieszając. Kostki z galaretki wymieszać razem z masą sernikową. Masę sernikową nałożyć do tortownicy na upieczony i nasączony biszkopt, wyrównać łyżką. Wstawić do lodówki na 30 minut.

5

Dekorowanie

Torcik udekorować plasterkami kiwi oraz listkami mięty.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Torcik konfetti

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 590kJ
141kcal
481kJ
115kcal
Tłuszcz 5.30g 4.34g
Węglowodany 16.95g 13.89g
Białko 6.31g 5.18g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej