
Ciasteczka motylki
Składniki
Przygotowanie:
Zawartość opakowania ciasta kruchego wsyp do miski, dodaj miękkie masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. Następnie zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 1 h. Wyjmij ciasto z lodówki na stolnicę wyłożoną papierem do pieczenia lub lekko posypaną mąką. Rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm i wycinaj foremką kształt motylka. Motylki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Ciastka piecz do czasu aż się zrumienią. Po upieczeniu ciastka przełóży na kratkę i odstaw do wystygnięcia.
Czas pieczenia: ok. 10 - 12 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Gdy ciastka całkowicie ostygną, przygotuj lukier klasyczny. Zawartość torebki wsyp do naczynia, dodaj gorącą wodę i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Lukrem polej skrzydełka motylków. Przed zastygnięciem lukru, udekoruj skrzydełka perełkami cukrowymi. Następnie rozgrzej lukier różowy w kąpieli wodnej i wypełnij nim „korpusy" motylków. Ciasteczka odstaw do całkowitego zastygnięcia lukru.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Tort jagodowy wielkanocny

Sernik z polewą Słony Karmel

Babeczki czekoladowe z polewą SŁONY KARMEL

Owoce z marcepanu

Ciasteczka Kurczaczki

Ciasteczka piramidki śliwkowe
