Flag

Sernik na zimno z płatkami kukurydzianymi

16 porcji
Średni
40 min
Sernik z mascarpone bez pieczenia na chrupiącym spodzie z galaretką agrestową
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Spód
200 gczekolady białej
50 gmasła
100 gpłatków kukurydzianych
Masa sernikowa
300 mlwody
2 opak.Galaretki o smaku agrestowym Dr. Oetkera
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
250 gserka mascarpone
Do dekoracji
500 mlwody
1 opak.Galaretki o smaku agrestowym Dr. Oetkera
400 gwinogron jasnych i ciemnych

Zobacz produkty

Picture - Galaretki o smaku agrestowym Dr. Oetkera
Picture - Galaretki o smaku agrestowym Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Tortownicę o śr. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Białą czekoladę pokrój na małe kawałki i razem z masłem umieść w garnku. Podgrzewaj aż do rozpuszczenia. Płatki kukurydziane delikatnie pokrusz. Ciepłą czekoladą z masłem zalej płatki i dobrze wymieszaj. Masę wyłóż równomiernie w tortownicy.

2

Masa sernikowa

Zagotuj wodę i odmierz 300 ml. Wsyp dwie galaretki i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia. Śmietankę i mascarpone przełóż do misy miksera i ubij na sztywno. Dodaj łyżkę ubitej śmietanki i wymieszaj w zimnej galaretce. Cienkim strumieniem dolewaj galaretkę do śmietanki z mascarpone i dokładnie wymieszaj do połączenia składników. Masę śmietanową wyłóż na spód z płatków kukurydzianych i wstaw do lodówki.

3

Dekorowanie

Zagotuj wodę i odmierz 500 ml wody. Zawartość torebki wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia galaretki. Odstaw do wystudzenia. Winogrona umyj i osusz. Umyte winogrona ułóż na masie śmietanowej. Gdy galaretka zacznie tężeć wylej ją na winogrona. Odstaw na ok. 3 h do całkowitego stężenia.