Flag

Tiramisu–ciasto przekładane

ok. 10 porcji
Średni
40 min
Tiramisu z delikatnym kremem i nutą likieru amaretto
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Biszkopt
100 gmąki
50 gmąki ziemniaczanej
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
3 szt.jajek
1 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
150 gcukru
5 łyżekwody (gorącej)
Poncz
250 mlwody przegotowanej, gorącej
2 łyżkikawy rozpuszczalnej
75 mllikieru amaretto
Krem
2 opak.Kremu do tortów i ciast smak tiramisu Dr. Oetkera
600 mlmleka (schłodzonego)
200 gmasła
5 - 6 łyżekkakao do posypania
Do dekoracji
100 gborówek amerykańskich
100 gjeżyn
10 listkówmięty

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Kremu do tortów i ciast smak tiramisu Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka z gorącą wodą ubić mikserem na puszystą masę. Cukier wymieszać z cukrem wanilinowym i stopniowo dodawać do masy, cały czas ubijając. Dodać do ciasta przesiane mąki i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć na dużą blachę, równomiernie rozsmarować na grubość ok. 1 cm.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 10 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 220 °C


Upieczony biszkopt podzielić na dwie części. Pierwszą część nasączyć kawą, drugą część – likierem amaretto.

3

Krem

Mikserem utrzeć na puch 200 g miękkiego masła. Do wysokiego naczynia wlać 600 ml schłodzonego mleka. Stopniowo dodawać kremy tiramisu, miksując najpierw na niskich, następnie na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty. Następnie do kremu dodać utarte masło i miksować jeszcze przez 2 minuty.


Na dużym talerzu ułożyć biszkopt nasączony kawą i posypać kakao. Następnie posmarować warstwą kremu i również posypać kakao. Na krem położyć biszkopt nasączony likierem, posypać kakao. Wierzch posmarować kremem i na koniec posypać kakao.

4

Dekorowanie

Ciasto udekorować owocami oraz listkami mięty.