
Pierniczki Mikołaje
Składniki
Przygotowanie:
Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 min. do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj ciasteczka za pomocą foremki w kształcie gwiazdki. Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone pierniczki wyjmij z piekarnika i wystudź.
Zawartość opakowania lukru wsyp do miseczki, dodaj 3 łyżeczki gorącej wody i energicznie mieszaj przez ok. 2 minuty do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Do lukru dodaj barwnik czerwony do otrzymania właściwego odcienia i wymieszaj. Lukrem ozdób 3 ramiona gwiazdki i odstaw do wyschnięcia. Białym pisakiem cukrowym wykonaj gwiazdki na czapce i rękawiczkach. Pisakami narysuj usta i buciki oraz zaznaczamy miejsce na oczka i guziki. Nos wykonaj z pisaka czerwonego. Z posypki wybieramy gwiazdki i robimy z nich guziczki i oczy.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Tort żurawinowo - ajerkoniakowy

Thermomix®: Świąteczna szarlotka z korzenną nutą

Tarta z owocami

Placek z budyniem i owocami

Pierniczki Laska Mikołaja

Pierniczki Pani Teresy
