Thermomix®: Chlebek-choinka do odrywania

Chlebek-choinka do odrywania w Thermomix®

6 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Thermomix®: Chlebek-choinka do odrywania

Ciasto:

450 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
200 g wody letniej
2 szt. jajek
1 opak. Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera lub 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
100 g masła (miękkiego, pokrojonego na kawałki)
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli morskiej, gruboziarnistej
200 - 250 g sera mozarella twardego, pokrojonego na 22 kostki (ok. 2 x 2 cm) lub 220-250 g sera żółtego, np. gouda, edam, pokrojonego na 22 kostki (ok. 2 x 2 cm)
1 ząbek czosnku
10 g natka pietruszki świeżej, tylko liście
1 gałązka rozmarynu świeżego, tylko liście
5 - 6 szt. pomidorków koktajlowych (przekrojonych na pół, do dekoracji)

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Do naczynia miksującego wsyp mąkę, dodaj wodę, 1 jajko, drożdże, 30 g masła, cukier i 1 łyżeczkę soli, wyrób Ciasto /2 min. Ciasto pozostaw w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na ok. 1 godz. lub do momentu, aż podwoi swoją objętość.

2

Na pokrywie naczynia miksującego postaw miseczkę, odważyć do niej mozzarellę, odstaw. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, odstaw.

3

Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat, podziel na 22 równe kawałki (ok. 35 g każdy). Każdy kawałek ciasta lekko spłaszcz, umieść na środku po 1 kostce odważonej mozzarelli, zlep i uformuj kulki (Ø 2,5-3 cm). Układaj na przygotowanej blasze do pieczenia, tworząc trójkątny kształt choinki z 1 kulką na dole jako podstawą (pień) i zachowując 1 cm odstępu. Przykryj czystą ściereczką kuchenną, odstaw do wyrośnięcia na 15 min. W tym czasie nagrzej piekarnik do temp. 180°C.

4

Wyrośnięty chlebek posmaruj pozostałym roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka, posyp pozostałą 1 łyżeczką soli. Piecz 20-25 min (180°C). W tym czasie przygotuj masło ziołowo-czosnkowe. Umyj i osusz naczynie miksujące.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: 20 - 25 min.

5

Do czystego i suchego naczynia miksującego włóż czosnek, natkę i rozmaryn, rozdrobnij 3 s/obr. 8. Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. 

6

Dodaj pozostałe 70 g masła, duś 5 min/120°C/obr. 1. Upieczony chlebek równomiernie polej masłem czosnkowo-ziołowym i udekoruj pomidorkami koktajlowymi. Chlebek-choinkę do odrywania podawaj na ciepło jako jadalną dekorację stołu świątecznego.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Thermomix®: Chlebek-choinka do odrywania

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2169 kJ
518 kcal
1034 kJ
247 kcal
Tłuszcz 24.21 g 11.53 g
Węglowodany 58.49 g 27.85 g
Białko 17.95 g 8.55 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.