PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tarta z galaretką winogronową i winogronami

Tarta na kruchych herbatnikach z masą budyniową i galaretką winogronową

o 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tarta z galaretką winogronową i winogronami

Galaretka:

400 ml wody
1 opak. Galaretki o smaku winogronowym Dr. Oetkera

Spód:

220 g herbatników
110 g masła (rozpuszczonego)

Krem budyniowy:

1 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
3 łyżki cukru
500 ml śmietanki 30% tł.

Do dekoracji:

500 g winogron bezpestkowych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Zagotuj wodę i odmierz 400 ml. Zawartość torebki z galaretką wsyp do wody i dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia. Wystudź, a następnie odstaw do lodówki do lekkiego stężenia.

2

Spód

Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Herbatniki przełóż do grubego worka foliowego i używając wałka, drobno pokrusz. Mieszając stopniowo dodawaj rozpuszczone masło do herbatników, aż masa „ciasteczkowa” zacznie być klejąca. Następnie rozłóż ją równomiernie w tortownicy również po bokach formy (na wysokości ok. 3 cm). Dokładnie dociśnij, aby utworzyć stabilny spód ciasta. Schłodź w lodówce przez ok. 15 minut.

3

Krem budyniowy

Budyń i cukier rozpuść w zimnej śmietance. Przelej go do garnka i ciągle mieszając, podgrzewaj do czasu, aż budyń zgęstnieje. Budyń wylej na ciasteczkowy spód i przykryj folią spożywczą. Odstaw do wystudzenia.

4

Dekorowanie

Winogrona umyj i osusz. Owoce ułóż na budyniu i zalej je tężejącą galaretką. Ciasto odstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tarta z galaretką winogronową i winogronami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1009kJ
241kcal
854kJ
204kcal
Tłuszcz 16.63g 14.09g
Węglowodany 21.30g 18.05g
Białko 2.09g 1.77g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej