PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Relish z cukinii, papryki i brzoskwiń

Słodko - kwaśny sos, który pasuje do dań z mięsem

ok. 5 słoików (po 200 ml)

średni 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Relish z cukinii, papryki i brzoskwiń

Składniki:

400 g cukinii (młodej)
2 szt. papryki czerwonej
300 g brzoskwiń (bez pestek i skóry)
3 ziarna jagód jałowca
100 ml octu winnego
300 ml soku pomarańczowego
75 g rodzynek
1 opak. Cukru żelującego 3:1 Dr. Oetkera
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu
1 szczypta papryki ostrej

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Cukinię umyć, obrać, pokroić w kostkę, odważyć 400 g. Paprykę umyć, oczyścić, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Brzoskwinie umyć, naciąć, sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić na kawałki. Ziarna jałowca zmiażdżyć. Wszystkie składniki przełożyć do garnka, zagotować i gotować jeszcze 5 min.

Odłożyć 1/3 masy, przestudzić i zmiksować mikserem, końcówką do rozdrabniania. Połączyć z pozostałym relishem, ponownie zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Gorący relish nakładać do wyparzonych słoików, zakręcić szczelnie pokrywki. Słoiczki ustawić na o 5 min. do góry dnem.

1 porcja = 25 g

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Relish z cukinii, papryki i brzoskwiń

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 205 kJ
49 kcal
477 kJ
114 kcal
Tłuszcz 0.07 g 0.16 g
Węglowodany 12.14 g 28.24 g
Białko 0.35 g 0.81 g