PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Prosty mazurek z białą czekoladą i malinami

Kruche ciasto z kremem z białej czekolady i malinami

20 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Prosty mazurek z białą czekoladą i malinami

Ciasto kruche:

1 opak. Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)
1 szt. jajek

Krem:

200 g czekolady białej
150 ml śmietanki 30% tł.

Sos:

4 listki Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
150 g malin mrożonych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Blaszkę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zawartość opakowania ciasta kruchego wsyp do miski. Dodaj miękkie masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim blaszkę, lekko podwyższając brzeg na ok. ½ wysokości blaszki. Ciasto ponakłuwaj widelcem i schłodź wkładając je do zamrażarki na ok. 30 minut.

2

Pieczenie

Schłodzone ciasto wstaw do piekarnika i piecz do uzyskania złotego koloru.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 25 min.

Upieczony spód odstaw do wystudzenia.

3

Krem

Białą czekoladę pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miseczki. Śmietankę podgrzej do wrzenia i zalej nią pokrojoną czekoladę. Masę delikatnie wymieszaj i odstaw.

4

Sos malinowy

4 listki żelatyny namocz w zimnej wodzie. Maliny mrożone przełóż do garnka i podgrzej, aż do rozmrożenia owoców. Garnek odstaw z palnika. Listki żelatyny odsącz w dłoni i dodaj do gorącego malinowego sosu, wymieszaj. Większość sosu malinowego rozsmaruj na kruchym cieście.

5

Dekorowanie

Białą czekoladę wymieszaną ze śmietanką wylej równomiernie na sos malinowy. Pozostałą resztę sosu malinowego, rozłóż na białej czekoladzie i za pomocą wykałaczki utwórz nieregularne wzory. Ciasto wstaw do lodówki, do całkowitego stężenia czekoladowo-malinowego nadzienia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Prosty mazurek z białą czekoladą i malinami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 808kJ
193kcal
1524kJ
364kcal
Tłuszcz 10.66g 20.11g
Węglowodany 21.79g 41.11g
Białko 3.13g 5.91g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt