PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Prosty mazurek z białą czekoladą i malinami

Kruche ciasto z kremem z białej czekolady i malinami

20 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Prosty mazurek z białą czekoladą i malinami

Ciasto kruche:

1 opak. Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)
1 szt. jajek

Krem:

200 g czekolady białej
150 ml śmietanki 30% tł.

Sos:

4 listki Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
150 g malin mrożonych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Blaszkę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zawartość opakowania ciasta kruchego wsyp do miski. Dodaj miękkie masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim blaszkę, lekko podwyższając brzeg na ok. ½ wysokości blaszki. Ciasto ponakłuwaj widelcem i schłodź wkładając je do zamrażarki na ok. 30 minut.

2

Pieczenie

Schłodzone ciasto wstaw do piekarnika i piecz do uzyskania złotego koloru.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 25 min.

Upieczony spód odstaw do wystudzenia.

3

Krem

Białą czekoladę pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miseczki. Śmietankę podgrzej do wrzenia i zalej nią pokrojoną czekoladę. Masę delikatnie wymieszaj i odstaw.

4

Sos malinowy

4 listki żelatyny namocz w zimnej wodzie. Maliny mrożone przełóż do garnka i podgrzej, aż do rozmrożenia owoców. Garnek odstaw z palnika. Listki żelatyny odsącz w dłoni i dodaj do gorącego malinowego sosu, wymieszaj. Większość sosu malinowego rozsmaruj na kruchym cieście.

5

Dekorowanie

Białą czekoladę wymieszaną ze śmietanką wylej równomiernie na sos malinowy. Pozostałą resztę sosu malinowego, rozłóż na białej czekoladzie i za pomocą wykałaczki utwórz nieregularne wzory. Ciasto wstaw do lodówki, do całkowitego stężenia czekoladowo-malinowego nadzienia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Prosty mazurek z białą czekoladą i malinami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 808kJ
193kcal
1524kJ
364kcal
Tłuszcz 10.66g 20.11g
Węglowodany 21.79g 41.11g
Białko 3.13g 5.91g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!