
Ciasto czekoladowe bez cukru
Składniki
Przygotowanie:
Formę keksówkę 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C.
Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia oraz sodę i wymieszaj. W rondelku rozpuść masło z ksylitolem, wodą i kakao, odstaw do przestudzenia. Następnie dodawaj na zmianę jajka i suche składniki miksując na wolnych obrotach miksera tylko do połączenia się składników.
Gotową masę wyłóż do przygotowanej wcześniej formy. Wstaw do piekarnika i piecz do suchego patyczka.
Czas pieczenia: ok. 40 - 50 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Masło i czekoladę umieść w rondelku i podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika aż do rozpuszczenia, delikatnie mieszając aby składniki się połączyły. Odstaw do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia, a następnie polej murzynka.
Owoce przebierz i umyj. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Kawałki ciasta udekoruj przygotowaną śmietanką i owocami.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Gwiazda z kremem czekoladowo-orzechowym

Ciasto Zebra

Pierniczki świąteczne księżniczka i książę

Chałka drożdżowa z czekoladą

Ciasto bananowe z czekoladą i bezą

Ciasto czekoladowe z kremem mascarpone
