PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Powidła z czarnego bzu

Powidła, które mają właściwości lecznicze przy przeziębieniu

ok. 5 słoików (po 200 ml)

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Powidła z czarnego bzu

Składniki:

1000 g owoców czarnego bzu
1 opak. Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
500 g cukru
1 szt. cytryny (sok z 1 cytryny)

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Owoce przebrać, usunąć niedojrzałe jagody, wsypać do garnka, dodać Żelfix. Masę doprowadzić do wrzenia mieszając. Wsypać cukier i gotować jeszcze 5 min. Zestawić z ognia, owoce zmiksować, wlać sok z cytryny.

Powidła przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie je zamknąć i odwrócić do góry dnem.

1 porcja = 25 g

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Powidła z czarnego bzu

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 306 kJ
73 kcal
729 kJ
174 kcal
Tłuszcz 0.14 g 0.32 g
Węglowodany 18.08 g 43.04 g
Białko 0.20 g 0.47 g