Flag

Powidła śliwkowe z cukrem kokosowym

ok. 5 słoików (po 200 ml)
Łatwy
20 min
Tradycyjne powidła z dodatkiem śliwek węgierek
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
1000 gśliwek węgierek (bez pestek)
160 gcukru kokosowego
1 opak.Żelfixu Uniwersalnego Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu Uniwersalnego Dr. Oetkera

Sposób przygotowania

Umyj śliwki i pokrój je na mniejsze kawałki. Owoce przełóż do garnka. Wsyp żelfix, dokładnie wymieszaj i zagotuj cały czas mieszając. Następnie dodaj cukier kokosowy i wymieszaj. Masę doprowadź do wrzenia ciągle mieszając i gotuj 3-4 minuty.
Gorący dżem nakładaj do wyparzonych słoików, szczelnie zamknij. Słoiki odwróć do góry dnem i pozostaw do wystudzenia.