Flag

Porzeczkowa konfitura do mięs z dodatkiem Żelfixu

ok. 5 słoików (po 200 ml)
Średni
40 min
Konfitura, która urozmaici smak potraw z mięsem w roli głównej
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
1000 gporzeczek czerwonych
1 szt.pomarańczy
1 szt.cytryny (skórka z 1 cytryny)
1 ząbekczosnku
1 opak.Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
350 gcukru
1 szczyptapieprzu

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Porzeczki umyć i oczyścić. Pomarańczę oraz cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę. Z pomarańczy wycisnąć sok, czosnek przecisnąć przez praskę. Porzeczki, skórkę, sok z pomarańczy i czosnek przełożyć do garnka, wsypać Żelfix, wymieszać i zagotować, ciągle mieszając. Dodać cukier, doprowadzić ponownie do wrzenia i gotować jeszcze 2 min. Na koniec doprawić pieprzem.


Zdjąć z ognia, ewentualnie usunąć pianę i napełnić słoiki po brzegi. Szczelnie zamknąć i postawić do góry dnem na ok. 5 min.