PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Porzeczkowa konfitura do mięs z dodatkiem żelfixu

Konfitura, która urozmaici smak potraw z mięsem w roli głównej

o 5 słoików (po 200 ml)

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Porzeczkowa konfitura do mięs z dodatkiem żelfixu

Składniki:

1000 g porzeczek czerwonych
1 szt. pomarańczy
1 szt. cytryny (skórka z 1 cytryny)
1 ząbek czosnku
1 opak. Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
350 g cukru
1 szczypta pieprzu

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Porzeczki umyć i oczyścić. Pomarańczę oraz cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę. Z pomarańczy wycisnąć sok, czosnek przecisnąć przez praskę. Porzeczki, skórkę, sok z pomarańczy i czosnek przełożyć do garnka, wsypać Żelfix, wymieszać i zagotować, ciągle mieszając. Dodać cukier, doprowadzić ponownie do wrzenia i gotować jeszcze 2 min. Na koniec doprawić pieprzem.

Zdjąć z ognia, ewentualnie usunąć pianę i napełnić słoiki po brzegi. Szczelnie zamknąć i postawić do góry dnem na ok. 5 min.

1 porcja = 25 g

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Porzeczkowa konfitura do mięs z dodatkiem żelfixu

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 218kJ
52kcal
469kJ
112kcal
Tłuszcz 0.08g 0.17g
Węglowodany 14.21g 30.90g
Białko 0.38g 0.84g