Flag

Pizza na cieście bez zagniatania

ok. 9 porcji
Łatwy
40 min
Szybka i łatwa w przygotowaniu pizza z sosem śmietanowym, szpinakiem i piersią z kurczaka
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
250 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
0,5 łyżeczkisoli
0,5 łyżeczkicukru
200 mlwody (letniej)
Sos
1 szt.cebuli
1 ząbekczosnku
200 mlśmietanki 30% tł.
1 szczyptasoli
1 szczyptapieprzu
1 pęczeknatka pietruszki
Obłożenie
200 - 250 gszpinaku (mrożonego)
3 ząbkiczosnku
50 mlśmietanki 30% tł.
1 szczyptasoli
1 szczyptapieprzu
200 gfiletu z piersi kurczaka
1 łyżeczkaprzyprawy do kurczaka
150 - 200 gsera Gouda, tłustego
10 - 12 szt.pomidorków koktajlowych

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże, sól, cukier i dokładnie wymieszaj. Następnie dodawaj stopniowo wodę i mieszaj drewnianą łyżką do momentu połączenia się składników. Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 2 h do wyrośnięcia. Po tym czasie delikatnie uformuj z ciasta kulkę na oprószonym mąką blacie i odłóż na ok. 15 minut do wyrośnięcia.

2

Sos

Pokrojoną w kostkę cebulę usmaż na oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę całość podsmaż. Następnie dodaj śmietankę, sól i pieprz do smaku. Cebulę z czosnkiem duś w śmietance, aż sos lekko zgęstnieje. Przelej do miski, dodaj garść posiekanej natki pietruszki i wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.

3

Obłożenie

Szpinak rozmróź, a następnie podsmaż, aby odparował nadmiar wody. Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem, dodaj śmietankę i jeszcze chwilę smaż. Przełóż do miseczki i odstaw do wystudzenia.


Pierś z kurczaka umyj, oczyść, przekrój w poprzek jak na kotlety, przypraw i usmaż. Odstaw do przestudzenia, a następnie pokrój w kostkę.

4

Pieczenie

Blachę z wyposażenia piekarnika posmaruj oliwą. Wyrośnięte ciasto uformuj dłońmi na blasze. Posmaruj sosem, posyp serem i wyłóż pozostałe składniki. Wstaw do piekarnika na najniższy poziom. Piecz do zarumienienia się spodu.

Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 230 °C