Pizza na cieście bez zagniatania

Szybka i łatwa w przygotowaniu pizza z sosem śmietanowym, szpinakiem i piersią z kurczaka

ok. 9 porcji

łatwy 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Pizza na cieście bez zagniatania

Ciasto:

250 g mąki
1 opak. Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
200 ml wody (letniej)

Sos:

1 szt. cebuli
1 ząbek czosnku
200 ml śmietanki 30% tł.
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu
1 pęczek natka pietruszki

Obłożenie:

200 - 250 g szpinaku (mrożonego)
3 ząbki czosnku
50 ml śmietanki 30% tł.
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu
200 g filetu z piersi kurczaka
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
150 - 200 g sera Gouda, tłustego
10 - 12 szt. pomidorków koktajlowych

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże, sól, cukier i dokładnie wymieszaj. Następnie dodawaj stopniowo wodę i mieszaj drewnianą łyżką do momentu połączenia się składników. Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 2 h do wyrośnięcia. Po tym czasie delikatnie uformuj z ciasta kulkę na oprószonym mąką blacie i odłóż na ok. 15 minut do wyrośnięcia.

2

Sos

Pokrojoną w kostkę cebulę usmaż na oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę całość podsmaż. Następnie dodaj śmietankę, sól i pieprz do smaku. Cebulę z czosnkiem duś w śmietance, aż sos lekko zgęstnieje. Przelej do miski, dodaj garść posiekanej natki pietruszki i wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.

3

Obłożenie

Szpinak rozmróź, a następnie podsmaż, aby odparował nadmiar wody. Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem, dodaj śmietankę i jeszcze chwilę smaż. Przełóż do miseczki i odstaw do wystudzenia.

Pierś z kurczaka umyj, oczyść, przekrój w poprzek jak na kotlety, przypraw i usmaż. Odstaw do przestudzenia, a następnie pokrój w kostkę.

4

Pieczenie

Blachę z wyposażenia piekarnika posmaruj oliwą. Wyrośnięte ciasto uformuj dłońmi na blasze. Posmaruj sosem, posyp serem i wyłóż pozostałe składniki. Wstaw do piekarnika na najniższy poziom. Piecz do zarumienienia się spodu.

Piekarnik elektryczny: 230 °C

Piekarnik gazowy: 230 °C

Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Pizza na cieście bez zagniatania

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1176 kJ
281 kcal
641 kJ
153 kcal
Tłuszcz 13.85 g 7.53 g
Węglowodany 24.09 g 13.09 g
Białko 15.44 g 8.39 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.