
Parówki w cieście
Składniki
Zobacz produkty
Przygotowanie:
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól, cukier i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mleko, jajko i masło i całość zagnieć na jednolite ciasto. Odstaw na ok. 1 h do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 3 mm. Potnij na paski o szerokości ok. 2,5 cm i owiń nimi parówki. Układaj na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Zawinięte parówki przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika. Piecz do zarumienienia ciasta.
Czas pieczenia: ok. 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Paluchy z serem i sezamem

Zielone placki z łososiem

Wytrawne galaretki z kurczakiem

Placki z cukini z Quinoa i chilli

Nadziewane ruloniki z szynki

Pizza na cieście bez zagniatania
