PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Pierniczkowe renifery na choinkę

Renifery udekorowane pysznymi, kolorymi posypkami, lukrem i pisakami. Idealne pod choinkę.

70 sztuk

średni 170 min

Składniki

Składniki

do przepisu Pierniczkowe renifery na choinkę

Składniki:

1 opak. Pierniczków Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)
1 szt. jajek

Do dekoracji:

2 opak. Lukru klasycznego białego Dr. Oetkera
6 łyżek wody
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
1 opak. Pisaka żelowego złotego Dr. Oetkera
1 opak. Pisaka cukrowego czarnego Dr. Oetkera
1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temperatury 175°C.
Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 minut do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wytnij ciasteczka za pomocą foremki w kształcie ludzika. Przy pomocy papierowej słomki zrób otwory na wstążki.  Ciasteczka przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10 minut. 

Piekarnik elektryczny: 175 °C

Czas pieczenia: 10 min.

3

Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

4

Dekorowanie

Przygotuj lukier wg sposobu przygotowania na opakowaniu. Pisakami narysuj obrys reniferowych uszu i pyszczka. Środek wypełnij lukrem i dokładnie rozprowadź wykałaczką. Przyklej złotą perełkę, tworząc nosek. Pisakami dorysuj rogi oraz twarze.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Pierniczkowe renifery na choinkę

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 197 kJ
47 kcal
1637 kJ
391 kcal
Tłuszcz 1.38 g 11.51 g
Węglowodany 8.13 g 67.79 g
Białko 0.47 g 3.91 g