PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Pierniczki zimowe rękawiczki

Pierniczki w kształcie biało-zielonych rękawiczek

ok. 70 sztuk

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Pierniczki zimowe rękawiczki

Składniki:

1 opak. Pierniczków Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)
1 szt. jajek

Do dekoracji:

2 opak. Lukru klasycznego białego Dr. Oetkera
6 łyżeczek wody (gorącej)
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1 opak. Kremu dekoracyjnego białego Dr. Oetkera
1 opak. Kremu dekoracyjnego zielonego Dr. Oetkera
1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 min. do zamrażalnika.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj ciasteczka za pomocą foremki w kształcie zimowej rękawiczki z jednym palcem. Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 10 min.

Upieczone pierniczki wyjmij z piekarnika i wystudź.

3

Dekorowanie

Zawartość opakowania lukrów wsyp do miseczki, dodaj 6 łyżeczek gorącej wody i energicznie mieszaj przez ok. 2 minuty do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Do lukru dodaj barwnik zielony do otrzymania właściwego odcienia i wymieszaj. Pierniczki udekoruj lukrem i odstaw do wyschnięcia. Następnie udekoruj kremami dekoracyjnymi tworząc różne kształty i posypkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Pierniczki zimowe rękawiczki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 247 kJ
59 kcal
1641 kJ
392 kcal
Tłuszcz 1.59 g 10.58 g
Węglowodany 10.65 g 71.00 g
Białko 0.48 g 3.22 g