
Sernik zimowy
Składniki
Przygotowanie:
Mieszankę do wypieku ciasta wsypać do miski, dodać miękki tłuszcz i jajko. Masę zagnieść do czasu uzyskania gładkiego ciasta. Formę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem wylepić dno formy, lekko podwyższając brzeg na wysokość ok. 2,5 cm.
Roztopić i ostudzić margarynę. Mieszankę do masy sernikowej wymieszać za pomocą miksera z żółtkami, twarogiem i roztopioną margaryną do uzyskania jednolitej masy. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą serową. Masę rozłożyć równo na cieście.
Formę z ciastem wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 70 - 80 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu ciasto pozostawić na ok. 5 minut w uchylonym piekarniku.
Polewę deserową rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasto dookoła posmarować polewą, zostawiając pusty środek. Posypać śnieżynkami. Lukier domowy tradycyjny rozrobić z 3 łyżeczkami gorącej wody. Przelać do papierowej torebki i udekorować wierzch sernika. Posypać śnieżynkami.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Waniliowa tarta z kremem mascarpone

Bezglutenowe ciasto Marysieńka

Sernik na zimno z czarną porzeczką

Tort z kiwi

Sernik z truskawkami na herbatnikach

Sernik śmietankowo - malinowy z migdałami
