
Pierniczki Świąteczne Serca
Składniki
Przygotowanie:
Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 min. do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj ciasteczka za pomocą foremki w kształcie serduszka. Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone pierniczki wyjmij z piekarnika i wystudź.
Zawartość opakowania lukrów wsyp do miseczki, dodaj 6 łyżeczek gorącej wody i energicznie mieszaj przez ok. 2 minuty do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Lukier podziel na połowę. Do jednej z części dodaj barwnik zielony do otrzymania właściwego odcienia i wymieszaj. Pierniczki udekoruj lukrami i posypkami zanim lukier zdąży zastygnąć.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Kokosowe babeczki z masą śmietanową

Truskawkowe mini tartaletki

Piernik czekoladowy

Ciasto Wiewiórka

Pierniczki zimowe rękawiczki

Pierniczki świąteczne karoce
